Meteen naar de inhoud

Hack de afleiding op je smartphone

Afleiding op je smartphone

Hack de afleiding op je smartphone

Je smartphone zorgt voor afleiding. In deze blog gaan we het hebben over hoe je de goede elementen van je smartphone kan houden en de slechte dumpen.

auteur: Ulrich Petré

Afleiding op je smartphone

De smartphone is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Anno 2021 is de smartphone een verlengde van je arm geworden. Het is niet alleen een toestel om mee te bellen, maar een Zwitsers zakmes waar je mee kan communiceren, films kijken, betalen, foto’s nemen, en zoveel meer. En waar je ook maar wilt.

Spijtig genoeg is het ook een bron van afleiding. Het is ontzettend moeilijk om aan de drang van checking te weerstaan. Hoeveel keer per dag kijk jij niet naar je smartphone om te controleren of er iets nieuws is? En voordat je het beseft, heb je heel veel kostbare tijd verloren om in verbinding te gaan met familie en vrienden of om productiever te zijn in je werk.

Hoe kan je de goede elementen van de smartphone houden en de slechte dumpen?

Ik geef je de 4V-methode mee om de afleiding van je smartphone te hacken en opnieuw bewuster om te gaan met je smartphone.

1. Verwijder

Ga doorheen al je apps en verwijder alle apps die je al drie of meer maanden niet meer gebruikt. Deze apps zorgen voor afleiding. Bovendien nemen ze opslagruimte op je smartphone in en kosten ze je ook nog geld doordat ze bij iedere update downloadvolume innemen.

2. Vervang

Het is niet omdat je smartphone alles kan, dat je er ook alles mee moet doen.

Succesvolle apps slagen er steeds in om je aandacht te trekken. Om je steeds opnieuw te laten terugkomen, gebruiken ze de kennis over ‘ random rewards’ oftewel het Las Vegas-syndroom. Een app die bij ieder bezoek je een nieuw snoepje geeft zoals een nieuwe like of comment, zal je een kleine dopaminekick geven en je motiveren om terug te komen.

Vervang deze snoepjes door tijd in je agenda in te plannen voor het gebruik van deze apps. Bepaal daarnaast waarvoor je je smartphone wel gaat gebruiken, bijvoorbeeld , zoals telefonisch contact met klanten .

3. Verdeel

Als je bepaald hebt waarvoor je je smartphone wel gaat gebruiken, mag niets op je startscherm je afleiden van wat je komt doen. Dus geen sociale media , gaming of nieuws apps.

Hiervoor kan je je overblijvende apps verdelen in drie categorieën:

De eerste categorie zijn primaire apps. Deze apps heb je nodig voor het voltooien van gedefinieerde taken waar je gerelgd op terugvalt. Beperk deze apps tot een minimum en plaats ze op je startscherm.

In de 2de categorie breng je je intentionele apps onder. Dit zijn de apps waaraan je je tijd bewust wilt spenderen om iets te bereiken. Bijvoorbeeld : e-books lezen, podcast beluisteren, meditatie, etc. .. . Plaats deze apps in een mapje op je startscherm.

En de derde categorie zijn de Las Vegas apps. Als je deze apps opent, raak je verloren . Dit zijn de sociale media, gaming, nieuws, … apps. Plaats deze apps zo ver mogelijk weg . Hoe meer je moet swipen en tikken, hoe verder de afleiding.

3. Vorder je tijd terug

Een bijkomend strategie die apps gebruiken om je aandacht te trekken zijn notificaties.

Als je je kostbare tijd wilt terugvorderen, zet deze notificaties af. Of selecteer – in’t slechtste geval- zorgvuldig die notificaties je wilt behouden.

Ga je écht voor focus time, maak dan gebruik van de Niet Storen functie op je smartphone. Hierbij kan je binnenkomende meldingen, berichten en telefoongesprekken ontvangen zonder op de hoogte te worden gebracht. Deze functie mag je niet verwarren met de vliegtuigmodus, want bij deze optie ontvang je totaal niets.

Hopelijk kan deze 4V-methode je helpen om de afleiding van je smartphone te weerstaan en om je leven bewuster te leven.  Al jouw bevindingen mag je zeker met me delen via mijn sociale media-accounts. Daarnaast wil ik jou graag vragen om deze boodschap met zoveel mogelijk mensen te delen.

4 V methode

Misschien zijn deze artikels ook interessant voor jou?


Digitaal Bewustzijn Model
De noodzaak van digitaal bewustzijn in de 21e-eeuw

FOMO minimaliseren
FOMO (Fear Of Missing Out) minimaliseren

Stop met technostress
STOP met technostress
< terug

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *