Meteen naar de inhoud

Digitaal bewustzijn

Wist jij dat maar liefst 46% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar digitaal kwetsbaar zijn? Dat is toch om van achterover te vallen, nietwaar? Ze hebben niet de juiste mindset, zoiets van “ik wil het niet” of “ik durf het niet”. Of de juiste skillset, van “ik kan het niet” tot “ik ken het niet”. Of de juiste toolset “ik heb het niet”. Of een combinatie van deze aspecten. Maar hallo, we leven toch niet meer in het stenen tijdperk? Digitale technologieën zijn net zo belangrijk geworden als koeien en graan in de agrarische samenleving en stoom en elektriciteit in de industriële samenleving.

Maar weet je wat het is? De maatschappij waarin we leven bepaalt welke mindset, skillset en toolset we moeten ontwikkelen. We kunnen niet vasthouden aan de oude manieren en verwachten dat er nieuwe deuren opengaan. Dat gaat gewoon niet werken. In de huidige digitale samenleving is het cruciaal om je Digitaal Bewustzijn te ontwikkelen en te versterken. Anders hink je hopeloos achterop en dat wil toch niemand?

Digitaal Bewustzijn is het vermogen om digitale technologieën te begrijpen, ...

Ken jij het verschil tussen mindset, skillset en toolset?

🧠 Je mindset dat zijn die diepgewortelde overtuigingen, gedachten en houding die bepalen hoe je handelt en de wereld om je heen waarneemt.

⚙️ Je skillset daarentegen zijn die competenties, kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan en waarmee je situaties tackelt en jezelf kunt redden.

⚒️ En tot slot, de toolset. Dat zijn de methoden, systemen, technologieën en frameworks die je gebruikt om je doelen te bereiken. Zonder deze hulpmiddelen kan je wel blijven willen, maar zal je doel onbereikbaar blijven.

Elk van deze aspecten op zichzelf is belangrijk, maar het zijn die samenwerking en mix die cruciaal zijn om jouw doelen te bereiken. Zeker in dit digitale tijdperk waarin we leven, is het een must om de juiste combinatie van mindset, skillset en toolset te hebben als je wilt slagen in je loopbaan. Dus, als er eentje ontbreekt of niet voldoende ontwikkeld is, dan blijf je gewoonweg vastzitten en raak je niet waar je moet zijn.

Welke mix aan mindset, skillset en toolset heb je nodig?

Je Digitaal Bewustzijn ontwikkelen en versterken, betekent werk maken van een sterke learn-it-all mindset, 21e-eeuwse skillset en robuuste digitale toolset.

Een learn-it-all mindset betekent openstaan om nieuwe dingen te leren en te groeien in plaats van vast te houden aan een know-it-all mindset waarbij je denkt dat je alles weet of kunt.  Je bent bereid om te experimenteren, fouten te maken en feedback te aanvaarden om zo te groeien.  Als je vertrekt vanuit een know-it-all mindset gaat dat je persoonlijke groei en ontwikkeling belemmeren. Zo sluit je jezelf af van nieuwe informatie, ideeën en opportuniteiten.

Een skillset verandert voortdurend en is helemaal afhankelijk van wat er leeft in de maatschappij. Zoals in de agrarische samenleving van de 18e-19e eeuw waar je spierballen nodig had om op het land te ploeteren of in de industriële samenleving waar gehoorzaamheid en repetitief werk op de lopende band de norm waren. In de 21e eeuw heb je dus een aangepaste 21e-eeuwse skillset nodig om digitale technologieën te begrijpen, ermee om te gaan en om in hybride omgevingen te kunnen samenwerken.

Ontdek meer over de Learn-it-all mindset in onderstaande blog:


To learn-it-all or know-it-all

Wat heb je nodig om de uitdagingen van vandaag te overwinnen naast de juiste mindset en skillset? Juist, een stevige digitale toolset. Deze toolset bestaat uit de juiste infrastructuur, degelijke materialen en de nieuwste digitale technologieën. Maar weet je wat minstens zo belangrijk is? Je hersenen. Want wat heb je aan al die digitale toepassingen als je niet goed kunt onthouden hoe je ze moet gebruiken? Gelukkig kun je je hersenpan ook beschouwen als een tool. Met behulp van slimme methodes, systemen en leergoesting onthoud je voortaan alles wat je moet weten. En dat scheelt een hoop tijd en frustratie. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: netwerken. Want in een wereld die zo snel verandert als de digitale, moet je kunnen terugvallen op de kennis van anderen. En hoe doe je dat? Juist, door deel uit te maken van communities en netwerken van experten in jouw sector. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kun je tijdig inspelen op veranderingen.

Wil je meer weten over Digitaal Bewustzijn?

Volg de Digitaal Bewustzijn Nieuwsbrief op LinkedIN

Aboneer op Digitaal Bewustzijn Nieuwsbrief

Maak kennis met Ulrich Petré

Contacteer Ulrich

Boek Ulrich voor een keynote of workshop

Boek Ulrich voor een keynote of workshop


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden