Digitaal bewustzijn
Waarom is Digitaal Bewustzijn belangrijk?
Onze huidige samenleving verandert razendsnel. Heel wat maatschappelijke uitdagingen komen gelijktijdig op ons af. Denk maar aan klimaatverandering, de arbeidsmarktkrapte, de vele migratiestromen (door oorlog, klimaat of economie), de economische recessie, en nog vele anderen. Bij het oplossen van deze uitdagingen spelen digitale technologieën zoals artificiële intelligentie, blockchain, digital twins, internet of things en 3d-printing een sleutelrol. Daarnaast brengt digitalisering nieuwe uitdagingen met zich mee. Ontdek hieronder een aantal van deze uitdagingen.

5 uitdagingen van digitalisering
Afleiding
Digitalisering kan er voor zorgen dat je de ganse dag op automatische piloot leeft. Bij de minste notificatie grijp je onmiddellijk naar je smartphone. Sta je aan te schuiven bij de bakker, dan neem je toch lekker de smartphone in je hand. Op het werk heb je voortdurend je chat en mailbox openstaan, zodat je direct kunt reageren op berichten van je collega’s, je baas of je klanten. Kortom, je laat je de hele dag door digitale tools leiden. Ben je dan nog eigenaar van je eigen leven?
Altijd verbonden
Dankzij digitalisering kan je overal en altijd online zijn. Het altijd verbonden zijn dwingt je tot multitasken. Je aandacht wordt voortdurend van het ene scherm naar het andere scherm gesleurd. Velen onder ons denken dat ze kunnen multitasken, maar niets is minder waar. Onze hersenen zijn niet gemaakt om twee cognitieve taken gelijktijdig uit te voeren. Altijd verbonden zijn en multitasken tast je productiviteit, geheugen en creativiteit aan. Bovendien veroorzaakt het nog stress. Ben jij voldoende weerbaar om hier aan te weerstaan?
Continue verandering
Digitalisering is continu veranderen. Onze samenleving wordt steeds digitaler. Bedrijven en organisaties adopteren steeds sneller nieuwe digitale technologieën. Dit heeft ook een impact op jouw leven en jouw werk. Door deze snelle veranderingen raken hetgeen je geleerd hebt en de mix aan vaardigheden die je verworven hebt steeds meer verouderd. Nieuwe vaardigheden bijleren is de enige manier om om te gaan met deze continue verandering. Heb jij voldoende leergoesting om zelf te veranderen?
Veilig online
Digitalisering brengt heel wat voordelen met zich mee, maar zoals Johan Cruyff ooit zei ‘elk voordeel heb z’n nadeel’ is dit ook het geval bij digitalisering. Cybercriminelen weten hier vlijtig gebruik van te maken. Zij weten dat de mens vaak de zwakste schakel is bij beveiliging van netwerken en data. Phishing, ransomware en identiteitsfraude zijn tegenwoordig veelvoorkomende vormen van internetcriminaliteit. Ga jij bewust om met je veiligheid en privacy op het internet?
Gekleurde media
- Digitalisering en meer specifiek de (sociale) media kunnen misleiden en de werkelijkheid kleuren. Zoekopdrachten in browsers zoals Google en Bing zijn gekleurd. Het opzoeken van dezelfde term geeft wisselende zoekresultaten op basis van je zoekgeschiedenis. Regelmatig wordt er ook nepnieuws verspreid om mensen te desinformeren en de publieke opinie te beïnvloeden. Het is niet eenvoudig om voortdurend een kritische houding aan te nemen ten opzichte van mediaberichten. Weet jij waar je moet op letten en welke invloed sociale media op je hebben?
Hoe we deze maatschappelijke en digitale uitdagingen aanpakken, zal bepalen hoe onze toekomst en deze van onze (klein)kinderen eruit ziet. Eén ding staat wel al vast: we evolueren naar een nieuwe (digitale) samenleving. Om in deze samenleving meer dan te overleven zullen we met z’n allen ons moeten aanpassen. Zowel organisaties als individuen zullen zich veel wendbaarder moeten opstellen.
Bij organisaties noemen ze dit digitale transformatie. Een noodzakelijke omwenteling om futureproof te zijn. Deze digitale transformatie veroorzaakt een grote impact op onze jobs. Nieuwe jobs zullen ontstaan, sommige jobs verdwijnen en het takenpakket van alle jobs verandert.

Als burger heb je de keuze tussen ofwel ad hoc inspelen op de gebeurtenissen en je leven laten leiden door anderen, ofwel het eigenaarschap van je leven en werk in eigen handen nemen en je voorbereiden op de nabije toekomst die is en komen zal. In beide gevallen zal je vroeg of (te) laat je Digitaal Bewustzijn moeten versterken.
Digitaal bewustzijn gaat verder dan digitale vaardigheden waarbij je digitaler bekwamer wordt om mee te kunnen draaien in de samenleving. Digitaal bewustzijn gaat over hoe je omgaat met verandering, uitdagingen, technologieën om zo meer waarde toe te voegen aan je leven en werk. Je leven te verrijken, niet te verarmen. Door digitaal bewuster te leven, ga je digitalisering in jouw voordeel kunnen gebruiken.
Digitaal Bewustzijn is...

- in lijn zijn met wie je bent en wat je (levens)doelen zijn;
- niet de ganse dag op automatische piloot leven, maar meer bewuste keuzes maken in je leven;
- beperkende overtuigingen loslaten en uitdagingen omarmen om te groeien;
- (21e-eeuwse) vaardigheden ontwikkelen om samen te werken met mensen en robots in hybride omgevingen;
- controle hebben over je digitale voetafdruk en online identiteit;
- op een veilige manier deel uitmaken van een digitaliserende samenleving;
- zorg dragen voor jezelf, je medemens, het milieu en klimaat;
- goesting hebben om nieuwe dingen te leren;
- werken aan een succesvol, gelukkig leven en duurzame loopbaan.
Hoe kan ik je helpen?
Ik kan jou in het bijzonder helpen met:
• het versterken van 21e-eeuwse & digitale vaardigheden;
• het vergroten van de leergoesting;
• het stimuleren van de groeimindset;
• het verminderen van technostress;
• het gebruiken van digitale technologieën in jouw voordeel.
Op basis van jouw behoeften ontwikkel ik op maat een keynote, inspiratiesessie, workshops of andere content.
• het versterken van 21e-eeuwse & digitale vaardigheden;
• het vergroten van de leergoesting;
• het stimuleren van de groeimindset;
• het verminderen van technostress;
• het gebruiken van digitale technologieën in jouw voordeel.
Op basis van jouw behoeften ontwikkel ik op maat een keynote, inspiratiesessie, workshops of andere content.
Een greep uit recente opdrachten...







Vorige
Volgende