Meteen naar de inhoud

To learn-it-all or know-it-all, that is the question?

In onze snel veranderende wereld is het noodzakelijk om een learn-it-all mindset te hebben.  Ontdek in deze blog het belang van een learn-it-all mindset. Je krijgt ook 7 tips om deze verder te ontwikkelen. 

auteur: Ulrich Petré (22/03/2023)

Wat is het verschil?

Jouw overtuigingen, gedachten, percepties en attitude – oftewel jouw mindset – bepaalt hoe je de wereld om je heen bekijkt, hoe je situaties interpreteert en erop reageert. Deze mindset is ontzettend belangrijk voor ons leven, want het kan serieus impact hebben op hoe we presteren en hoe we ons voelen.

Nu, er zijn twee manieren om nieuwe kennis op te doen: de know-it-all en de learn-it-all mindset. De know-it-all mindset is voor mensen die denken dat ze alles al weten en geen zin hebben om nieuwe ideeën te horen of feedback te krijgen. Met deze mindset vind je het niet nodig om naar de mening van anderen te luisteren. En ja, deze mensen willen vaak niet eens leren van hun eigen fouten. De ideale mindset dus om je persoonlijke en professionele groei te belemmeren.

Maar we hebben ook de learn-it-all mindset, waarbij mensen openstaan voor nieuwe ideeën en bereid zijn om van anderen te leren. Deze mensen zijn nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe informatie. En als ze iets niet weten, zijn ze niet te beroerd om dat toe te geven. Ze stellen vragen en vragen om feedback om hun eigen begrip en vaardigheden te verbeteren.

To learn-it-all or know-it-all

Waarom is een learn-it-all mindset noodzakelijk?

De wereld van vandaag is geen gewone wereld meer, maar een VUCA-wereld. Klinkt angstaanjagend, maar laten we niet in paniek raken. Het acroniem VUCA herinnert ons eraan dat de vele uitdagingen en gebeurtenissen die we tegenkomen onverwacht zijn, veel onzekerheid met zich meebrengen, zeer complex zijn en zelfs dubbelzinnig kunnen zijn. Covid-19, de energiecrisis en de Oekraïne-oorlog zijn daar recente voorbeelden van. En er zullen zeker nog meer uitdagingen op ons pad komen.

Het is aan ons om te bepalen hoe we deze uitdagingen aanpakken en hoe onze wereld er morgen zal uitzien voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen. Deze uitdagingen, zoals klimaatverandering, migratie en mobiliteit, kunnen niet alleen opgelost worden met onze menselijke vaardigheden en gezond verstand. We hebben hulp nodig.

De oplossing? Door digitale technologieën op de juiste manier te gebruiken, kunnen ze ons ondersteunen om deze uitdagingen het hoofd bieden. Digitalisering van onze samenleving zal gevolgen hebben voor ons leven, onze bedrijven en onze banen. Dit zal onvermijdelijk leiden tot een verschuiving in onze mindset, vaardigheden en cultuur.

Een persoon met een learn-it-all mindset is een winnaar in de VUCA-wereld. Ze zijn bereid om nieuwe ideeën te omarmen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ze zijn flexibel en ontwikkelen leergoesting om snel aan te passen aan nieuwe situaties. In tegenstelling tot de know-it-all mindset is een learn-it-all mindset van onschatbare waarde in onze wereld vol onzekerheid, verandering en ambiguïteit.

Door open te staan voor nieuwe informatie, bereid te zijn om fouten te maken en te leren van feedback, kunnen we ons aanpassen aan de uitdagingen en veranderende omstandigheden van de VUCA-wereld. Dus, als je wilt slagen en groeien in deze wereld, is het cruciaal om een learn-it-all mindset te omarmen.

VUCA-wereld

7 manieren om een learn-it-all mindset te ontwikkelen

1- Erken en denk belemmerende overtuigingen om
Hoe vaak heb je iets niet gedaan omdat je jezelf ervan overtuigd had dat je het niet kon of durfde?  En hoe vaak heb je achteraf spijt gehad dat je het niet gedaan had?  Iedere keer legde je jezelf beperkingen op omwille van je belemmerende overtuigingen.  

2- Zie uitdagingen als een kans
In plaats van problemen te zien als obstakels of oneerlijkheden in je leven, zie ze eerder als kansen.  Kansen om te leren, te groeien of te verbeteren.  

3- Omarm leergoesting
Met leergoesting blijf je continu je vaardigheden vernieuwen. Bovendien helpt het je om persoonlijke en professionele doelen te bereiken en je kansen op succes te vergroten.

4- Vervang het woord ‘falen’ door het woord ‘leren’
Als je een keer ongelijk hebt of je doel niet haalt, zijt ge niet gefaald; je hebt geleerd en bent gewoon wijzer geworden.

5- Stop met zoeken naar goedkeuring
Als je liever schouderklopjes hebt dan iets te leren, dan zet je jezelf vast en groei je niet.

6- Maak een nieuw doel voor elk doel dat je bereikt hebt
Leren stopt nooit. Mensen die gericht zijn op groei, weten hoe ze zichzelf blijven uitdagen met nieuwe doelen.

7- Vier het succes van anderen
Als anderen om je heen slagen, wees niet jaloers. Integendeel, vier het dan en wees nieuwsgierig naar wat hen succesvol heeft gemaakt. 

Nu je meer weet over de learn-it-all mindset, wat ga je doen om deze te verder te ontwikkelen?

Op zoek naar een lezing, coaching of training over Digitaal Bewustzijn ? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be