Meteen naar de inhoud

STOP met technostress

Stop met technostress

STOP met technostress

Door digitalisering verkeerd te gebruiken creëer je technostress. In deze blog gaan we het hebben over de STOP-methode om bewuster om te gaan met digitalisering en technostress te verminderen.

Stop met technostress

Digitalisering heeft ons tijdsbesef de afgelopen decennia grondig gewijzigd.  Alles moet tegenwoordig snel en direct zijn. We zijn ongeduldig, kunnen niet meer langdurig focussen en willen zeker niets missen.  Met tot gevolg, je krijgt stress, slaapproblemen, angsten en zelfs een burn-out. Kortom, dat is vragen om problemen!

Laat ik het eventjes kaderen met enkele voorbeelden:

  • In de jaren ‘90 moest je geduld uitoefenen voordat Amerikaanse topseries zoals X-files, Friends of Baywatch op de Vlaamse buis verschenen.  ‘Bingewatchen’ zat er toen nog niet in.  Je moest een week wachten voor je de volgende aflevering kon zien en de reclame tijdens de afleveringen kon je niet overslaan. Zag je dan tijdens de reclame een lekker of interessant hebbedingetje, dan moest je zelf naar de winkel. Of je kon gebruik maken van teleshopping waar je per telefoon kon bestellen. Of door een dikke catalogus van de Boekenclub of Neckermann bladeren om via postorder te bestellen.    Een snelle levering duurde op z’n minst 1 week.  En er was nog geen sprake van frietjes, kebab of sushi aan huis leveren.  Geduld was toen een schone deugd.
  • Ook op het werk heeft de komst van onder meer e-mail er voor gezorgd dat alles sneller en onmiddellijk moet gebeuren.  Je hebt je mail amper verstuurd en je verwachten al direct een antwoord.  En als je binnen de 5 minuten geen antwoord ontvangt dan wordt je ongeduldig of angstig en raak je gestresseerd.  

  • Niet enkel op het werk maar ook in je privésfeer ben je van ‘s morgensvroeg tot ‘s avonds laat steeds meer bedolven onder de digitale prikkels.  Deze prikkels van o.a. smartphones en sociale media schreeuwen voortdurend om je aandacht. Je aandacht raakt versnipperd. Bovendien gaat je brein hier met plezier op in, want dan komt er dopamine vrij en maakt het je instant ‘happy’.  Hierdoor heb je het dan moeilijk om aandacht en focus te behouden op belangrijke zaken.
  • Door dat je steeds op zoek bent naar die dopamine-kick en instant ‘happiness’, ga je er onbewust nog meer naar zoeken.  En hoe meer je zoekt, hoe meer je ontdekt dat je tijd te kort is om alles te kunnen zien. Je krijgt dan het gevoel dat je belangrijke dingen gaat missen, waardoor je nog meer gebruik gaat maken van digitale tools.

  • En vaak denk je nog dat je kunt multitasken ook. Of niet soms?

Hoe verminder je nu die technostress?

Gebruik de STOP-methode om bewuster om te gaan met digitalisering en die technostress te verminderen.

Stap 1: Singletasken

We denken vaak dat we simultaan 2 of meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Neem bijvoorbeeld wandelen en whatsappen. Wandelen verloopt als een automatisch proces en je zou deze dus kunnen uitvoeren terwijl je whatsappt. Maar dit is geen multitasken, want zodra dit proces (wandelen) verstoord wordt door een onverwachte gebeurtenis (een voetganger die voor je voeten loopt) gaat het mis. Je brein kan dus slechts aandacht geven aan 1 taak tegelijkertijd.  Als je gaat multitasken, ga je eigenlijk voortdurend afwisselen tussen 2 taken.  Hierdoor verspil je meer tijd en energie en wordt je minder nauwkeurig, productief en efficiënt. Je kunt dus beter je volle aandacht richten op het uitvoeren van 1 taak tegelijkertijd. Ga singletasken.  Dat betekent ook dat je begint met het uitschakelen van je afleiders.  Geen mails of sociale media open laten staan, terwijl je cognitief werk verricht. Geen smartphone naast je terwijl je aan het leren bent. enzovoort… 

Stap 2: Taken groeperen

In plaats van tussendoor één mail te sturen, één telefoon te plegen, één post te liken, enzovoort, voorzie je blokken per soort taak die je op bepaalde momenten van je dag uitvoert.  Je verwerkt dan in blok al je mails. In een andere blok ga je telefoneren en in het volgende blok onderhoud je je sociale media.  Jij beslist hoeveel tijd, waar en wanneer je aan iedere blok spendeert. Hiermee vermijd je andere afleidingen, kan je geconcentreerder werken en win je ook tijd bij het verwerken van je taken.

Stap 3: Ontspannen

De ganse dag reageren op prikkels en de ene taak na de andere uitvoeren, put je brein uit en maakt je moe. Daarbovenop ga je sneller impulsieve en haastige beslissingen nemen waar je achteraf misschien spijt van hebt.  Neem dus na iedere blok minstens 5 minuten pauze om je brein te laten ontspannen. Maar voorzie ook dagelijks een ontspanningsblok van minstens 45 minuten.  Tijdens deze pauzes is het niet de bedoeling dat je je smartphone bij de hand neemt en op sociale media gaat of een telefoontje naar huis doet.  Nee, koppel je volledig los van alle digitale prikkels. Ga wandelen in een park of bos of staar eenvoudigweg een paar minuten door je raam.  Dit biedt je brein de mogelijkheid om te rusten, reflecteren en zich te herstellen.

Stap 4: Plannen

In de laatste stap ga je minder stress en meer rust in je hoofd creëren door je tijd bewuster in te delen. Door je taken te verdelen in blokken, kan je mooi je dag inplannen. Plan wel je dag niet bomvol, want als één taak uitloopt of er doet zich iets dringends voor, dan ga je stressen omdat je je taken niet hebt afgewerkt.  Voorzie dus ruimte voor onvoorziene omstandigheden, zodat je met je blokken kan schuiven. Daarnaast raad ik je aan om Me-Time blokken in te plannen. In deze blokken doe je enkel dingen die je leuk vindt en dat je alleen voor jezelf en niet voor een ander doet.

Het mooie aan deze STOP-methode is dat je naast meer rust in je hoofd en minder technostress, dat je ook terug meer controle krijgt over je focus, minder impulsieve beslissingen gaat nemen en meer geduld ontwikkel voor jezelf en voor anderen.

< terug

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden