Meteen naar de inhoud

3 hersenhacks voor snellere leergoesting

  • door
DALL·E 2022-11-14 13.17.10 - A Dali-styled painting of brain hacks for faster learning

3 hersenhacks voor snellere leergoesting

Leergoesting gaat over op een effectieve en efficiënte manier je hersenen gebruiken om te groeien en je vaardigheden aan te passen om tijdens je ganse loopbaan inzetbaar te blijven.  Leergoesting zit in je brein verzegeld en wacht gewoon op jou om deze wakker te maken. De volgende drie hersenhacks helpen je hiermee.

auteur: Ulrich Petré  (14/11/2022)

1. Doe alsof je het aan iemand anders leert

Onderzoek van Washington University in St.-Louis (VS) toonde aan dat studenten die verwachtten les te geven vollediger en beter de inhoud van een tekst konden reproduceren dan studenten die enkel leerden ter voorbereiding op een test.

Je kan dus je leergoesting versnellen en meer onthouden door voor te nemen dat je iemand anders het lesmateriaal moet aanleren.

2. Leer in korte tijdspannes

Experts van het LSU Center for Academic Success stellen voor om tussen de 30 en 50 minuten te leren met focus. Minder dan 30 minuten is onvoldoende, maar alles meer dan 50 minuten is te veel informatie om door je hersenen in één keer opgenomen te worden.

3. Doe een dutje

Door wat te slapen tussen je leersessies in, kan het gemakkelijker zijn om je te herinneren wat je hebt geleerd en opnieuw te leren wat je bent vergeten, zelfs zes maanden later.  Deze bevindingen werden na onderzoek van psychologisch wetenschapper Stephanie Mazza van de Universiteit van Lyon gepubliceerd in Pscyhological Science.

Korte dutjes van maximum 20 minuten zijn dus ideaal om je hersenen de opgenomen informatie te laten verwerken en je opnieuw alerter te maken voor de volgende leersessie.

Bonus: Leer met intervallen

Eén keer iets leren is niet voldoende. Als je maar één keer iets hoort of leest, ben je na een paar dagen al heel veel informatie vergeten.  Om beter te onthouden wat je hebt geleerd kan je best leren met intervallen.  Ontdek hier hoe deze techniek van gespreide herhaling werkt.

Leergoesting - gespreide herhaling

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?


Banner boek leergoesting

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

< terug


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden