Meteen naar de inhoud

De meest efficiënte leerstrategie is gespreide herhaling

gespreide herhaling

De meest effectieve leerstrategie is gespreide herhaling

1 keer iets leren is niet voldoende. Als je maar één keer iets hoort of leest, zoals een webinar bekijken of een boek lezen, ben je na een paar dagen al heel veel informatie vergeten. De meest effectieve leerstrategie is gespreide herhaling. 

auteur: Ulrich Petré  (20/05/2022)

De vergeetcurve

Hoe vaak heb je een opleiding gevolgd en hoeveel was je de dag na de opleiding al vergeten? Waarschijnlijk ontzettend veel. Dat komt door de Vergeetcurve van Ebbinghaus. De Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus deed in de 19e eeuw veel onderzoek naar het geheugen en leverde wetenschappelijk bewijs voor de Vergeetcurve. Hiermee concludeerde hij dat mensen nieuwe geleerde dingen in de eerste instantie goed konden onthouden, maar dat je deze nieuwe informatie ook snel vergeet. Volgens zijn bevindingen vergeten mensen 40 procent van wat ze leren na de eerste 20 minuten en blijft slechts 30 procent van de informatie na zes dagen over. Na verloop van tijd vlakt de hoeveelheid die je vergeet af en zal je nog weinig vergeten. De snelheid waaraan je vergeet verschilt hangt af van verschillende factoren waaronder hoe getraind je geheugen is, hoe ingewikkeld de leerstof is, hoe belangrijk de inhoud voor jou is, enzovoort…

Leergoesting - de vergeetcurve

Gespreide herhaling

Om deze vergeetcurve tegen te gaan, kan je gebruik maken van de Spaced Repetition of Gespreide herhaling-methode.Het omzetten van informatie tot kennis blijkt het beste te werken wanneer je hetzelfde stukje informatie herhaalt over een telkens langer wordend tijdsinterval.  Doordat je geregeld terugkeert om de opgedane kennis te herzien, ga je deze kennis beter onthouden. Op die manier kan je alles onthouden wat wilt, voor altijd. 

Leergoesting - gespreide herhaling

Oefening

STAP 1: Plan je leerblokken

Bij deze methode is het plannen van de afstand tussen je leerblokken cruciaal. Een veel voorkomende manier om deze intervallen te kiezen, is dat de afstand na elke leerblok verdubbeld, zoals bijvoorbeeld:

Nieuwe inhoud (dag 1) > Herhaling 1 (dag 2) > Herhaling 2 (dag 4) > Herhaling 3 (dag 8) > …

Experimenteer met verschillende tijdsintervallen om te zien wat voor jou het beste werkt.

STAP 2: Gebruik Pomodoro om te leren

Pomodoro werkt met tijdsblokken: 25 minuten leren, 5 minuten pauze, 25 minuten leren en weer 5 minuten pauze.  Na elke 3 of 4 Pomodoro’s neem je een grotere pauze van een half uur.

Bepaal hoeveel Pomodoro’s je nodig hebt om deze nieuwe inhoud een eerste keer te leren. Het leren van nieuwe inhoud is de moeilijkste en meest tijdrovende stap. Maar maak je geen zorgen, nadien zal je bij iedere herhaling steeds gemakkelijker deze informatie onthouden.

STAP 3: Eerste herhaling

In je eerste herhaling ga je de geleerde inhoud herhalen door dezelfde stappen te volgen die je in stap 2 hebt gedaan. Hiermee ga je de bestaande herinneringen versterken ipv nieuwe herinneringen te vormen. Deze stap duurt ook minder lang dan stap 2.

Om deze inhoud te herhalen kan je gebruik maken van diverse tools, van flashcards en zelfingesproken audio tot online quizzen en tests. Door te differentiëren in je tools voorkom je ook dat de herhaling saai wordt.

STAP 4: Herhaal met gekozen intervallen

In deze laatste stap ga je op de geplande tijdsintervallen dezelfde informatie oproepen en herhalen. Gebruik ook hier verschillende formats. Een zeer succesvolle methode om nog beter te onthouden is aan een vriend of kennis vertellen wat je geleerd hebt en hem/haar jou vragen over de geleerde inhoud te laten stellen.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?


Banner boek leergoesting

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

< terug


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden