Meteen naar de inhoud

5 boeken om te ontdekken in 2021

5 boeken om te ontdekken in 2021
< terug

5 boeken om te ontdekken in 2021

Het is opnieuw die tijd van het jaar.  Iedereen kijkt terug op het afgelopen jaar en kijkt vooruit naar 2021. Zoals ieder jaar komen er op het einde van het jaar allerlei trends op ons af.  1 van die trends waar ik kan van genieten is dat mensen hun favoriete boeken van het afgelopen jaar delen.  Ik ben dol op boeken (en e-readers) omdat ik ook heel graag leer van wat er verteld wordt in boeken. Dus hieronder vind je mijn top-5 van non-fictie boeken van 2020. Hopelijk kan je inspiratie opdoen om in 2021 minstens 1 goed boek te lezen. Ofwel om onder de kerstboom te leggen als geschenk voor een dierbare persoon in jouw leven.

 


boek om te ontdekken in 2021 - Breath

5. Breath van James Nestor

Ademen is een essentiële functie voor onze gezondheid en ons welzijn. Een oefening die zo fundamenteel is om het leven in stand te houden dat we het doen zonder zelfs maar na te denken. Maar toch ademt 4 op de 5 mensen niet correct. 1 op 4 mensen leidt zelfs aan een slaapapneu. Journalist/schrijver James Nestor reisde de wereld rond om erachter te komen waar het mis ging.

In het boek toont de schrijver aan dat  het verbeteren van onze ademhalingsgewoonten een aanzienlijke invloed heeft op ons welzijn. In sommige gevallen kan het simpelweg veranderen van de manier waarop we ademen de symptomen van zoveel moderne chronische ziekten afzwakken.

Dit is een boek dat in tijden van corona alleen maar aan belang heeft gewonnen. Ziekenhuizen gebruiken volop ademhalingstechnieken om patiënten te helpen de symptomen van virale longontsteking beter te overwinnen. Dit is een boek dat je er voor zorgt dat je na het lezen  nooit meer hetzelfde zult ademen.

Geïnteresseerd in dit boek? Op bol.com vind je het hier terug.

4. Reimagining Capitalism – Rebecca Henderson

Dit boek is geschreven vóór de corona-crisis, maar de relevantie ervan is sindsdien groter geworden. Het boek gaat het over klimaatverandering en de absolute noodzaak om op deze noodsituatie te reageren.  Maar de oplossingen die Rebecca aanreikt – de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en gemeenschappen – werken voor iedere crisis die onze kapitalistische wereld ondermijnt.

Rebecca Henderson maakt duidelijk dat ze geen vijand van het kapitalisme is.  Ze gelooft dat de oplossingen liggen in het benutten van de goede dingen van het bedrijfsleven: het ondernemerschap, de wens en behoefte om samen te werken en de grote kracht van consumentenbedrijven om grote problemen op te lossen.  

Wat ik leuk vind aan dit boek, is dat er heel wat lessen terug te vinden zijn (die de schrijfster zelfs misschien niet wist bij het schrijven van het boek) die ons in een moeilijke tijd, zoals nu, kunnen helpen. 

Geïnteresseerd in dit boek? Op bol.com vind je het hier terug.


boek Reimagining Capitalism van Rebecca Henderson


Boek Elementaire gewoontes van James Clear

3. Elementaire Gewoontes – James Clear

Elementaire gewoontes (Atomic Habits) werd een bestseller. Ik besloot uiteindelijk om dit boek te lezen omdat de recensies zeer goed waren. In bijna alle recensies werd de nadruk gelegd op de praktische en krachtige tips die in het boek worden gepresenteerd.  En ik moet eerlijk toegeven dat ik helemaal niet teleurgesteld werd.  

Schrijver James Clear gebruikt in dit boek zeer overtuigende argumenten uit diepgaand onderzoek om zo zijn framework vorm te geven. 

Als je al jaren probeert jouw gewoontes te veranderen (en tot nu toe gefaald hebt), helpt dit boek jou met praktisch tips en krachtige verhalen om jouw inspanningen serieuzer te nemen.  Het boek heeft me alleszins geholpen om mijn bewustzijn te vergroten over zaken als gezondheid en hobby’s. Het heeft me er ook toe aangezet om een bepaalde intentie rond deze tot leven te brengen. 

Geïnteresseerd in dit boek? Op bol.com vind je het hier terug.

 

2. Socrates op sneakers – Elke Wiss

In dit leerzame boek bepleit praktisch filosoof Elke Wiss dat er meer aandacht moet zijn voor het goed stellen van goede vragen en om, op z’n minst even belangrijk, vooral ook goed te luisteren naar de antwoorden.

Vele van onze gesprekken die we voeren, zijn weinig diepgaand of authentiek. En gaan vooral om onze eigen visie, mening of kennis te verkondigen. Met behulp van Socrates en andere filosofen laat ze zien waarom we zo slecht zijn in het stellen van vragen. En uiteraard ook hoe we hier beter in kunnen worden.  

Van bij het begin nodigt Elke je uit om te reflecteren over je gedrag in een gesprek. Doorheen het boek leert ze je aan de hand van kleine oefeningen om die vragen te stellen die leiden tot verdieping en verbinding.

Geïnteresseerd in dit boek? Op bol.com vind je het hier terug.

Boek om te ontdekken in 2021 - Socrates op Sneakers van Elke Wiss
Boek De meeste mensen deugen van Bregman

1. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Als je de kranten leest of het nieuws op tv krijgt,  dan zou je denken dat de meeste mensen oneerlijk, vals of onbetrouwbaar zijn.  Is dit dan echt het geval?

Volgens Nederlandse historicus Rutger Bregman is de standaard in feite het tegenovergestelde. De meeste mensen gedragen zich in de meeste omstandigheden goed.  Om zijn betoog te versterken, maakt hij gebruik van duizenden jaren aan bewijs sinds de geschiedenis van de mens en van wetenschappelijke theoriëen van schrijvers als Richard Dawkins en Steven Pinker. 

Rutger pleit voor goed management en het scheppen van de juiste voorwaarden om het goede in de mens naar boven te halen.

Een paar maanden geleden zou je Rutger misschien gek verklaard hebben, maar de coronacrisis heeft het overduidelijk gemaakt.  Miljoenen mensen hebben wereldwijd hun eigen leven geriskeert om anderen te helpen, niet uit eigen of financieel gewin, maar omdat we van nature goed zijn.

Geïntereseerd in dit boek? Op bol.com vind je het hier terug.

2020 was een jaar waarin ik heel veel gelezen heb. Ook al ben ik een fervent lezer,  lees ik meestal nooit zoveel boeken op 1 jaar. Mede door de aanschaf van een Kobo ebook-reader en door de lockdown zat er naast het vele wandelen vaak niets anders op dan een boek te lezen. Ik zou ook ganser dagen kunnen bingewatchen, maar ik koos voor een meer breinvriendelijke aanpak.  Uiteindelijk heb ik voor deze 5 boeken gekozen omdat de corona duidelijk maakt dat we momenteel in een snel veranderende samenleving leven. Om de onzekerheid en complexiteit in de huidige samenleving het hoofd te bieden, is het cruciaal dat we met z’n allen onze oude manier van denken loslaten en een nieuwe (digitale) mindset ontwikkelen.  Deze boeken hielpen me om het oude los te laten.  Ik wens jullie alvast veel leesplezier in 2021.

(geschreven door Ulrich Petré op 13 december 2020)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

<< VORIG BERICHT
Hoe blijf je relevant op de arbeidsmarkt vanaf 2020?

VOLGEND BERICHT >>
Video: Learning Snack – Wat is een goed wachtwoord?

 


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden