Meteen naar de inhoud

21 TOP boeken over Digitaal Bewustzijn

  • door
21 TOP boeken over Digitaal Bewustzijn

21 TOP boeken over Digitaal Bewustzijn

Verken de boekenlijst van Ulrich Petré om het perfecte boek voor jou te ontdekken. Duik in de wereld van Digitaal Bewustzijn met deze lijst van 21 absolute must-reads.

(Ulrich Petré – 20/12/2023)

21 TOP boeken over Digitaal Bewustzijn

1. Mens versus Machine van Geertrui Mieke De Ketelaere

AI is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, van gepersonaliseerde reclame tot zelfregelende verkeerslichten, en roept vragen op over kansen en risico’s. Geertrui Mieke De Ketelaere, een AI-expert, biedt in haar boek heldere uitleg en benadrukt het cruciale belang van AI voor onze toekomst

2. Wij, robots van Lode Lauwaert

Dit boek onderzoekt de impact en neutraliteit van technologie, inclusief Big Tech’s invloed op persoonlijke informatie. Lode Lauwaert biedt een filosofische en kritische kijk op hedendaagse technologische thema’s.

3. The Art of Invisibility van Kevin D. Mitnick

In dit boek leert Kevin Mitnick, ’s werelds beroemdste hacker, eenvoudige technieken voor het verhullen en tegengaan van surveillances voor burgers en consumenten in het tijdperk van Big Brother en Big Data. Mitnick deelt inzichten over het beschermen van privacy en onzichtbaar blijven in het digitale tijdperk.

4. Technologie Twijfelt Ook van Filip van den Abeele

In dit boek belicht Filip van den Abeele de vooruitgang van wetenschap en technologie, die welzijn en welvaart brengen. Slimme apparaten, zelflerende machines en kunstmatige intelligentie maken ons leven gemakkelijker, maar het boek werpt ook kritische vragen op over de schaduwzijden. Het behandelt ethische dilemma’s, zoals keuzes van zelfrijdende auto’s en de impact van technologie op werk en privacy, en laat zien dat zelfs technologie soms twijfels kent.

5. Building A Second Brain van Tiago Forte

In dit boek legt Tiago Forte uit hoe je een effectief systeem van digitale tools kunt gebruiken om een tweede brein te bouwen. Hiermee kun je al je ideeën beheren en organiseren, waardoor je je eigen brein kunt inzetten voor creatief denken en inzichten genereren. Het toegankelijke boek belooft stress te verminderen en slimmer te werken voor een kalmere, creatievere en productievere aanpak.

6. Ik Weet Je Wachtwoord van Daniël Verlaan

 In “Ik weet je wachtwoord” deelt techjournalist Daniël Verlaan angstaanjagende en verbazingwekkende verhalen over cybercriminaliteit, waarbij criminelen gebruikmaken van het internet om slachtoffers aan te vallen. Verlaan, die undercover ging in schimmige netwerken en sprak met bekende hackers, biedt inzicht in de gevaren en hoe je jezelf kunt beschermen tegen online bedreigingen. Het boek beoogt lezers niet paranoïde, maar wel minder naïef te maken door de ervaringen en kennis van Verlaan.

7. Digital Minimalism van Cal Newport

Aandachtsexpert Cal Newport legt in ‘Digitaal minimalisme’ uit hoe je bewust kunt omgaan met de overvloed aan digitale prikkels. Hij biedt een eenvoudige methode om online tijd te verminderen, gericht op specifieke activiteiten, zonder volledig te stoppen, met het doel technologie doelbewust te gebruiken zonder dat het ons gedrag en dagindeling domineert.

8. Tools & Weapons van Brad Smith

Microsoft President Brad Smith pleit in “Tools and Weapons” voor verantwoordelijkheid in de techsector te midden van digitale transformatie, met aandacht voor privacy, cybercrime en AI-ethiek. Het boek biedt inzichten in cruciale beslissingen van Microsoft en geeft een kritische kijk op de impact van technologie op de samenleving.

9. Alone Together van Sherry Turkle

In “Alone Together” onderzoekt Sherry Turkle de invloed van technologie op ons emotionele leven, waarbij het paradoxale resultaat is dat het gezelschap biedt zonder echte intimiteit, wat leidt tot een nieuwe vorm van eenzaamheid. Turkle schetst op basis van interviews verontrustende relaties in het digitale tijdperk en stelt vragen over de kosten en voordelen van ons verbonden bestaan.

10. Homo Digitalis van Thierry Geerts

Thierry Geerts, topman van Google België, reflecteert in “Homo Digitalis” op zorgen en kansen van de digitale revolutie. Hij belicht de invloed op gezondheidszorg, klimaat en populisme, en benadrukt dat technologie neutraal is; het is aan mensen om er bewust en zelfverzekerd mee om te gaan. Geerts stelt dat als we dat doen, digitalisering ons gelukkiger zal maken en ruimte biedt voor creativiteit, diepgang en wat werkelijk belangrijk is, waardoor de mens transformeert naar de ‘homo digitalis’.

11. The Glass Cage van Nicholas Carr

Dit boek onderzoekt hoe automatisering ons leven beïnvloedt en hoe we ons kunnen aanpassen aan deze nieuwe realiteit . Carr pleit niet voor het afwijzen van technologie, maar voor een dringende heroverweging van haar rol in ons leven, met als doel onze unieke menselijke vermogens te versterken in plaats van te verminderen.

12. Digitale Dementie van Manfred Spitzer

De gerenommeerde Duitse neuroloog Manfred Spitzer waarschuwt voor ‘digitale dementie’, waarbij overmatig computergebruik leidt tot geheugenverlies en gezondheidsproblemen. Hij roept op tot bewustwording en actie van politici, leraren en ouders om de risico’s te begrijpen en digitale grenzen voor kinderen te stellen.

13. The Master Switch van Tim Wu

Wu schetst de geschiedenis waar elke informatietechnologie, van telefonie tot film, begon in een open markt maar uiteindelijk gedomineerd werd door monopolisten, en waarschuwt voor een vergelijkbaar lot voor het internet.

14. Je Hebt Wel Iets Te Verbergen van Maurits Marijn & Dimitri Tokmetzis

 In “Je hebt wél iets te verbergen” onthullen onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis de bedreiging van privacy in het digitale tijdperk. Ze tonen hoe techgiganten zoals Facebook, Apple, Amazon en Google gedetailleerde informatie over ons verzamelen, hacken smartphones en onthullen de ingrijpende gevolgen van deze surveillance voor onze samenleving. Het boek, gebaseerd op diepgaand onderzoek voor De Correspondent, belicht de cruciale rol van privacy als het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd.

15. Asociale Media van Thijs Launspach

In “Asociale media” onderzoekt psycholoog Thijs Launspach de invloed van sociale media op onze mentale gezondheid en onthult hoe ze ons manipuleren. Hij benadrukt de impact van slimme algoritmes op ons gedrag en verlangens, en biedt inzichten en strategieën om aan de greep van sociale media te ontsnappen. Launspach betoogt dat deze platforms, verre van sociaal, juist asociaal zijn in hun effecten op ons welzijn.

16. The Shallows van Nicholas Carr

Nicholas Carr’s invloedrijke boek “The Shallows” onderzoekt of internetgebruik diepgaand lezen en denken belemmert. De 10e jubileumeditie bevat een nieuw nawoord waarin de auteur de impact van smartphones en sociale media op cognitie en gedrag bekijkt.

17. The Attention Merchants van Tim Wu

Onze samenleving wordt vaak een informatie-economie genoemd, maar nu informatie vrijwel onbeperkt beschikbaar is, is onze aandacht het kostbaarste goed geworden. Sinds de begindagen van de media is het basisbedrijfsmodel van ‘aandachtsverkopers’ nooit veranderd: gratis vermaak in ruil voor een moment van je tijd, dat op zijn beurt wordt verkocht aan de hoogst biedende adverteerder.

18. Digiziek van Manfred Spritz

Neuroloog Manfred Spitzer waarschuwt voor de negatieve gevolgen van toenemende digitalisering op onze gezondheid, zoals stress, depressie en verslechterde motoriek. Hij benadrukt de noodzaak van bescherming tegen de invloed van digitale media op ons leven.

19. The Age of Surveillance Capitalism van Shoshana Zuboff

Deze bestseller belicht de uitdagingen van de digitale toekomst. Zuboff onderzoekt surveillance-kapitalisme, waar techbedrijven data vergaren, voorspellingen doen en gedrag beïnvloeden. Ze waarschuwt voor de impact op samenleving, politiek en technologie, benadrukt de noodzaak van democratische controle en biedt oplossingen om onszelf te beschermen en meesters van de digitale wereld te blijven.

20. Technology vs Humanity van Gerd Leonhard

De dreigende confrontatie tussen technologie en mensheid vraagt om standvastigheid en morele waarden.  Gerd Leonhard, een futurist met een achtergrond in geesteswetenschappen en technologie, biedt in dit boek diepgaande inzichten voor besluitvormers in het nieuwe tijdperk.

21. AI van Lieven Scheire

Lieven Scheire legt op een heldere en onderhoudende wijze uit dat de kans groot is dat we in de toekomst onze thuiscomputer zullen vragen om kledingadvies. Hij verkent ook het idee dat rechters binnenkort advies van Kunstmatige Intelligentie kunnen gebruiken bij het bepalen van straffen. Lieven behandelt op duidelijke wijze wat Artificiële Intelligentie precies is, welke mogelijkheden het biedt en hoe het onze toekomst zal beïnvloeden.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden