Meteen naar de inhoud

De lerende organisatie: transform or die

De lerende organisatie: transform or die

De lerende organisatie: transform or die

Onze huidige samenleving is in volle beweging en digitalisering is niet meer weg te denken.  Organisaties staan voor uitdagingen als globalisering, duurzaamheid en veranderende klantenbehoeften.  Als ze niet snel genoeg reageren en zich aanpassen, dan zijn ze met uitsterven bedreigd. Ze moeten dus transformeren, anders zullen ze ten onder gaan aan zelfgenoegzaamheid en achteruitgang.

auteur: Ulrich Petré (06/06/2023)

De oplossing is duidelijk: transform or die. Duurzamere materialen, geautomatiseerde bedrijfsprocessen, nieuwe producten en digitale dienstverlening – het zijn allemaal voorbeelden van veranderingen die organisaties een veel grotere kans geven om te overleven en te groeien.

Maar al deze veranderingen hebben ook gevolgen voor de werknemers en de organisatiecultuur. Werknemers moeten zich voortdurend blijven ontwikkelen en bijscholen om mee te kunnen gaan met de veranderingen en de laatste nieuwe technologieën.  En dat kan leiden tot heel wat onzekerheid en weerstand, wat op zijn beurt de organisatiecultuur negatief beïnvloedt.

De oplossing is om je organisatie te transformeren naar een lerende organisatie. In zo’n organisatie staat het continu leren en ontwikkelen van werknemers centraal. Het zorgt ervoor dat zij beter in staat zijn om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.  Een lerende organisatie wakkert de leergoesting aan.  

De lerende organisatie: transform or die

Werknemers worden aangemoedigd om nieuwe vaardigheden te leren en kennis te delen met elkaar. Door leren te stimuleren en werknemers te betrekken bij het leerproces vergroot je niet alleen de tevredenheid en prestaties van de werknemers, maar ook het innovatievermogen, de flexibiliteit en de veerkracht van de organisatie.  Medewerkers die gemotiveerd zijn om te leren en zichzelf te ontwikkelen, zijn de drijvende kracht achter de organisatie.

Natuurlijk is het aanwakkeren van leergoesting bij medewerkers niet altijd een gemakkelijke opgave.  Veel medewerkers hebben al een volle agenda en hebben weinig tijd om zichzelf verder te ontwikkelen. Of ze hebben geen zin om in een saai opleidingslokaal te zitten luisteren naar de monologen van de lesgever. Daarom is goed leiderschap en een gemeenschappelijke visie cruciaal voor een lerende organisatie. Goede leiders ontwerpen het leerproces waardoor medewerkers hun persoonlijk meesterschap verder kunnen versterken.  Ze zijn ambassadeurs van de lerende organisatie en helpen werknemers ‘the big picture’ te zien.  Goede leiders begrijpen ook het belang van een sterk gedeelde visie waarin werknemers ongeacht waar, wat en wanneer ze kunnen leren op de voor hen meest effectieve manier. Een gemeenschappelijke visie werkt inspirerend, stimuleert creativiteit en bevordert innovatie.

Kortom, alleen als we onze leergoesting laten exploderen, kunnen organisaties blijven groeien en evolueren. Dus laten we samen werken aan een lerende organisatie en onze werknemers blijven uitdagen om zichzelf te ontwikkelen en kennis te delen. Zo blijven we niet alleen relevant in deze snel veranderende wereld, maar blijven we ook groeien en bloeien.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden