Meteen naar de inhoud

De 7 gewoontes van mensen met een hoog digitaal bewustzijn

7 gewoontes van mensen met een hoog digitaal bewustzijn

De 7 gewoontes van mensen met een hoog digitaal bewustzijn

Ken je het oude gezegde ‘Oude manieren openen geen nieuwe deuren’? Die woorden zijn vandaag de dag nog steeds zo belangrijk.  Onze wereld evolueert in een razend tempo en dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee.  En digitale technologieën spelen hierbij geen onbelangrijke rol.  Het kan je leven waardevoller maken, je carrière duurzamer en je zaak succesvoller.  Dus waarom lukt het bij sommigen als vanzelf, terwijl anderen er door gestresseerd of verslaafd raken?  

Dat komt omdat ze bepaalde gewoontes hebben aangeleerd. En met die zeven gewoontes in je achterhoofd, ga je ook meer digitaal bewust worden en voor jezelf een waardevol leven, een duurzame loopbaan of een succesvolle onderneming creëren.

7 gewoontes van mensen met een hoog digitaal bewustzijn

auteur: Ulrich Petré  (27/02/2023)

1. Ze doen regelmatig aan zelfreflectie

Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.  En dit geldt ook voor zelfreflectie.  Door het regelmatig te doen, maak je er een gewoonte van.  En als je digitale technologieën in je voordeel wilt gebruiken, moet je eerst ontdekken hoe je ermee omgaat.  Hou een spiegel voor je en reflecteer op je eigen gedrag.  Mensen met een hoog digitaal bewustzijn zijn zich bewust van hun digitale gewoontes en kunnen deze kritisch beoordelen.  Ze denken onder meer na over hoeveel tijd ze spenderen op hun smartphone of sociale media, wat ze ervoor terugkrijgen en wat het hen kost.

2. Ze combineren vooruitziendheid met creativiteit

Deze gewoonte wordt ook wel urgent optimisme genoemd. Hiermee erken je dat de samenleving, je leven en werk vol uitdagingen zit, maar je beseft ook dat er vaardigheden en tools zijn om deze te overwinnen en je eigen toekomst te creëren.  Mensen met een hoog digitaal bewustzijn weten welke risico’s en bedreigingen ze moeten vermijden en over welke oplossingen, ideeën en positieve acties ze enthousiast en optimistisch moeten zijn.  Ze zitten niet stil en wachten niet af. Ze ondernemen actie vandaag om hun toekomst rechtstreeks te beïnvloeden.

3. Ze geven prioriteit aan het begrijpen van digitale technologieën

Digitale technologieën spelen een belangrijke rol in ons leven en in de wereld om ons heen. Mensen met een hoog digitaal bewustzijn beseffen dat digitale technologieën voortdurend evolueren en veranderen, en dat het belangrijk is om deze ontwikkelingen bij te houden en te begrijpen hoe ze werken. Door het begrijpen van digitale technologieën kunnen ze beter gebruik maken van deze technologieën om hun doelen te bereiken, hun leven waardevoller te maken en zich aanpassen aan de voortdurend veranderende wereld.

4. Ze hebben een sterk gevoel van nieuwsgierigheid naar andere mensen

Dankzij digitale technologieën kunnen mensen over de hele wereld met elkaar communiceren, ideeën en ervaringen uitwisselen.  Mensen met een hoog digitaal bewustzijn hebben een verlangen om de wereld om hen heen te begrijpen en zijn vaak geïnteresseerd in hoe anderen denken en voelen. Hierdoor ontwikkelen ze meer empathie en begrip voor anderen.  Door te luisteren naar anderen en te begrijpen wat hen beweegt, kunnen ze betekenisvolle relaties uitbouwen en problemen oplossen op een manier die voor iedereen werkt.

5. Ze zorgen voor leergoesting in hun leven

In een voortdurend veranderende wereld is het belangrijk om te realiseren dat vaardigheden verouderen en dat ze voortdurend vernieuwd moeten worden om relevant en waardevol te blijven op de arbeidsmarkt en in ons dagelijks leven.  Door op een efficiënte en effectieve manier te leren zorgen mensen met een hoog digitaal bewustzijn er voor dat ze zich kunnen aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. Met leergoesting blijven ze continu hun vaardigheden vernieuwen. Bovendien helpt het hen om persoonlijke en professionele doelen te bereiken en hun kansen op succes te vergroten.

6. Ze focussen op 21e-eeuwse vaardigheden

Al vele eeuwen is gebleken dat de benodigde vaardigheden om te kunnen functioneren in de samenleving bepaald worden door maatschappelijke omstandigheden.  Zo moest je in een agrarische samenleving van de 19e eeuw kunnen werken op het land. Hiervoor had je spierkracht en fysieke handigheid nodig.  Mensen met een hoog digitaal bewustzijn richten zich op het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn in de huidige 21e-eeuwse samenleving. Door zich hierop te focussen, zijn ze beter voorbereid op de uitdagingen en mogelijkheden van de digitale wereld en kunnen ze optimaal gebruikmaken van digitale technologieën om hun doelen te bereiken.

7. Ze denken inclusief duurzaam

Een duurzame, weerbare en rechtvaardige samenleving creëren is onlosmakelijk verbonden met inclusief duurzaam denken.  Mensen met een hoog digitaal bewustzijn zetten zich in voor een toekomst waarin iedereen gelijke kansen heeft. Door hun denkwijze nemen ze de belangen van verschillende groepen mee in hun overwegingen en creëren ze oplossingen die rekening houden met de behoeften van zowel het individu als de planeet. Door bewust te zijn van de impact van hun acties op de mens, de maatschappij en het milieu, dragen ze bij aan het bouwen van een duurzame toekomst die voor iedereen toegankelijk is.

Deze zeven gewoontes hebben betrekking op zowel mindset, skillset als toolset.  Het gaat hierbij om de combinatie van de juiste manier van denken, de vaardigheden die nodig zijn om effectief met digitale technologieën om te gaan en de juiste tools, methodieken en strategieën om deze vaardigheden toe te passen. Probeer deze 7 gewoontes persoonlijk toe te passen om je digitaal bewustzijn te vergroten.  Vervolgens zal je snel de impact ervaren op je dagelijks leven, je werk en/of je onderneming.  Bovendien draag je je steentje bij aan een duurzame samenleving!


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden