Meteen naar de inhoud

Top 3 Digitaliseringstrends 2023: Het jaar van het digitale bewustzijn

Top-3 digitaliseringstrends 2023

Top 3 Digitaliseringstrends 2023: Het jaar van het digitale bewustzijn

Naar jaarlijkse gewoonte kijkt Ulrich Petré terug naar het afgelopen jaar om te reflecteren over de evolutie van onze digitale samenleving. Op basis daarvan tracht hij steeds een nieuwe voorspelling te maken op het vlak van digitaliseringstrends voor het nieuwe jaar.

Hier is zijn top 3 van digitaliseringstrends voor 2023!

auteur: Ulrich Petré  (04/01/2023)

Trend #1: Baanbrekende impact van AI

In ons dagelijks leven maken we onbewust al volop gebruik van Artificiële Intelligentie: spraakherkenning bij digitale assistenten zoals Siri of Alexia, algoritmes die films en tv-series aanbevelen op Netflix, de reisweg aanpassen aan veranderende verkeersomstandigheden en nog veel meer.

Ook in fabrieken en magazijnen vindt AI steeds meer ingang: automatisering van productieprocessen, voorspelling van onderhoudsbehoeften, drones voor beveiliging, etc… Productiviteitsgroei is niet langer meer afhankelijk van de werknemer. Als een bedrijfsleider AI op de juiste manier inzet kan het werk van de medewerkers aangenamer en efficiënter worden. Denk aan robots aan de productieband die ervoor zorgen dat fabrieksmedewerkers geen foute of defecte producten meer in handen krijgen.

AI bereikt ook steeds meer de creatievelingen en kenniswerkers. Recente modellen van generatieve AI gaan van coole functionaliteiten naar daadwerkelijk professionele gebruikersscenario’s. Generatieve AI kende in 2022 een sterke opkomst en is gericht op het creëren van nieuwe zaken zoals teksten (bv. ChatGPT), afbeeldingen (bv. Dall-E 2) en video’s (bv. Synthesia).

In het komende jaar zullen we de voortgang zien van steeds meer mensen die AI gaan gebruiken om hun werkzaamheden te ondersteunen. De dreigende economische recessie zou deze vooruitgang wel eens kunnen versnellen omdat bedrijfsleiders gedwongen kunnen worden om te besparen op energie- en arbeidskosten.

Trend #2: nog meer cyberaanvallen

Zoals in de vorige trend al vermeld werd vinden digitale technologieën steeds meer ingang in ons leven en werk. Als we leren bewust omgaan met deze technologieën, dan kunnen we ze steeds meer in ons voordeel gebruiken en zo een waardevol leven, duurzame loopbaan, succesvolle onderneming en een inclusieve digitale samenleving creëren.

Maar velen vergeten hierbij ook aan hun veiligheid te denken. Dit leidde in de afgelopen jaren al tot heel wat financieel, productiviteits- en reputatieverlies. Het aantal cyberincidenten lag in 2022 bijna 40% hoger dan twee jaar eerder. De impact van cyberaanvallen kwam de afgelopen weken van 2022 zelfs in het nieuws. De Antwerpse en Diestse stadsdiensten en de Zwijndrechtse politie werden het slachtoffer van cybercriminelen. 

Voor 2023 voorspel ik dat cybercriminelen nog meer het principe ‘hoe meer, hoe beter’ gaan toepassen, maar ze gaan ook slimmer om met hun cyberaanvallen. Denk hierbij aan Ransomware-as-a-service of geavanceerde door machine learning ontwikkelde cyberaanvallen. Voor een deel van de cybercriminelen draait het niet enkel meer om het stelen van data, maar ook om het achterlaten van een spoor van vernieling (bv. wiperware).

Naarmate de kans op een cyberaanval steeds groter wordt, is het belangrijk voor zowel individuen als organisaties om de nodige aandacht te besteden aan cyberbeveiliging om de veiligheid van je identiteit, je gegevens en je systemen te waarborgen. Cybersecurity is in 2023 belangrijk dan ooit.

Trend #3: geen excuus meer voor digitale inclusie

Al onze jobs en dagelijks leven vereisen enige vorm van digitaal bewustzijn. Het gaat niet alleen meer over de juiste digitale vaardigheden, maar ook over een robuuste toolset en een learn-it-all mindset.

Toch loopt vandaag maar liefst meer dan 40% van de Belgische bevolking het risico te worden uitgesloten van de steeds meer digitaliserende samenleving.

In 2023 mag niemand nog een excuus hebben om niet met digitale inclusie aan de slag te gaan. De kloof tussen degenen die toegang hebben en effectief gebruik kunnen maken van digitale technologieën en degenen die dat niet hebben moet dringend verkleind worden. Anders zullen de gevolgen zeer nefast zijn voor onze samenleving, onze economie en onze welvaart. Overheden, onderwijs, organisaties en burgers moeten samen werk maken van digitale inclusie. Ze moeten hun burgers, leerlingen, medewerkers en naaste familieleden en vrienden digitaal bewuster maken door middel van initiatieven zoals het voorzien van toegang tot digitale technologieën, het ontwikkelen van leergoesting en het versterken van 21e-eeuwse vaardigheden.

Dit artikel werd geschreven voor UQalify en werd op hun website gepubliceerd op 4 januari 2023.


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden