Meteen naar de inhoud

4 tips om digitaal bewuster in het NU te leven

Je kan niet meer ontkennen dat we in een digitale samenleving leven. Van entertainment en winkelen tot werken en leren. De smartphone, het internet en vele andere digitale technologieën zijn een onmisbaar onderdeel van ons leven geworden.  We gedijen als een homo digitalis in een habitat waar digitale technologieën overal aanwezig zijn en waarmee we ook permanent verbonden zijn.  Doordat we gemakkelijk verstrikt raken in wat er op onze schermen gebeurt, vergeten we al te vaak de tijd om in het NU te leven.  Je raakt des te meer losgekoppeld van het huidige moment en je verliest steeds meer contact met wat er echt om je heen plaats vindt. Door digitaal bewuster te leven kan je wel terug vechten tegen deze schadelijke effecten van het leven in een digitale samenleving.  
Digitaal bewuster in het Nu leven
auteur: Ulrich Petré  (26/10/2022)

 Ik deel hieronder 4 tips om minder slaaf te zijn van digitale technologieën en opnieuw meer in het NU te leven:

Leg je apparaten aan de kant

Als je permanten verbonden bent met de digitale samenleving, kun je gemakkelijk verdwalen in je schermen en het contact met je omgeving verliezen. Doe dus een bewuste poging om je apparaten op te bergen en aanwezig te zijn in het moment.  In plaats van op restauratn voortdurend op je smartphone te tokkelen, steek je deze in je handtas of jas weg. Neem de tijd om de omgeving en het eten in je op te nemen en vooral een meer betekenisvol gesprek aan te gaan met je metgezel(len).

Ga bewuster met je tijd online om

Door vooraf te bepalen waarom en hoe lang je online gaat, is de kans kleiner dat je verdwaalt op het internet of op sociale media.  Je kan bijvoorbeeld bepalen dat je slechts dertig minuten per dag op Instagram doorbrengt. Zodra deze tijd op is, sluit je de app af en doe je iets anders.  Je zult al gauw vaststellen dat er extra tijd vrij komt door je schermtijd te beperken.  Hierdoor kan je je tijd besteden aan de dingen die je graag doet en je brein voeden.

Stel duidelijke grenzen

Door de flexibiliteit dat toestellen ons bieden, zijn we altijd bereikbaar en is ons werk altijd toegankelijk. Maar deze flexibiliteit kan os ook het gevoel geven dat we altijd aan het werk zijn. Door duidelijke grenzen te stellen aan wanneer je niet beschikbaar bent voor het werk, kan je je beter identificeren wanneer het werk wel jouw aandacht vereist.  Dit zal zowel ten goede komen van jouw prestaties op het werk als de conflicten tussen je werk en gezinsleven verminderen.

Las pauzes in

Continu verbonden zijn is niet goed voor onze mentale gezondheid. We worden voortdurend geprikkeld, waardoor je nooit kan recupereren.  Dit heeft een grote impact op je focus, je veerkracht en daarmee ook je productiviteit.  Een manier om dit aan te pakken, is door elke dag pauzes in te lassen om volledig digitaal los te koppelen. Ga weg van je werkruimte en laat je toestellen achter.  Gebruik deze pauzes om je opnieuw op te laden. Onderzoek heeft aangetoond dat pauzes van vijf minuten al een aanzienlijke positieve impact heeft op je concentratie en productiviteit.

Door deze tips te integreren in je dagelijks leven, kan je terug controle krijgen over je tijd en energie.  Uiteraard zijn er ook positieve eigenschappen toe te schrijven aan je schermtijd, digitaal bewustzijn helpt je om te ontcijferen wat belangrijk is en wat het waard is om te ontkoppelen.

Ben je op zoek naar een interactieve, enthousiaste en leerzame spreker over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be