Meteen naar de inhoud

Efficiënte notities met de Cornell-methode

  • door
de cornell-methode

Efficiënte notities met de Cornell-methode

Waarom maak je notities? Wat hoop je uit je aantekeningen te halen? En haal je dit er dan ook effectief uit? 
De Cornell-methode kan je helpen om efficiëntere notities te maken.
auteur: Ulrich Petré  (28/09/2022)

Beter voor ons brein

Er bestaan vele manieren om notities te maken. Afhankelijk van de situatie waarin ik me bevind, maak ik gebruik van ofwel sketchnoting ofwel de Cornell-methode.  Ook al ben ik zeer digitaal ingesteld, werk ik hiervoor nog het liefste met pen en papier.  In plaats van aan papierverspilling te doen, kan je ook kiezen voor een papieren tablet van Remarkable of een herbruikbaar schrift van Rocketbook.  

Wel raad ik je aan om te blijven schrijven. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het maken van notities met de hand effectiever werkt voor ons brein dan het typen op een laptop.

Wat is de Cornell-methode?

Van sketchnoting zul je eerder misschien al gehoord hebben. Sketchnoting is een creatieve manier om notities te nemen met behulp van tekeningen, symbolen, structuren en kernwoorden.  De Cornell-methode daarentegen is al super oud en werd ontwikkeld door Walter Pauk van de Universiteit van Cornwell (VS). Hiermee kan je op een efficiënte wijze notities maken tijdens vergaderingen, lezingen, video’s, boeken, etc…

https://youtu.be/HEsBd_Rgzfs

Hoe werkt de Cornell-methode?

Deze methode vereist weinig voorbereiding en heeft tot doel actiever aan de slag te gaan met je notities, zodat je het beter kunt onthouden.

STAP 1

Neem een blad papier, met voorkeur A4-formaat.

STAP 2

Verdeel het blad in vier secties (zie foto): twee kolommen, één gebied onderaan de pagina (footer) en één gebied bovenaan de pagina (header).

STAP 3

Schrijf in de header de titel en datum.

Cornell-methode 02

STAP 4

De grote rechterkolom gebruik je voor alle feitelijke aantekeningen van de vergadering of lezing.  Maak zo kort mogelijk notities. Je hoeft geen boek neer te schrijven.

STAP 5

De linkerkolom vul je pas aan bij het nakijken van je notities.  Hier schrijf je de vragen of ideeën neer die in je opkomen. Noteer ook de sleutelwoorden en belangrijkste punten uit de rechterkolom zoals belangrijke namen, data, begrippen, etc…

STAP 6

In de footer schrijf je een korte samenvatting van de pagina in je eigen woorden. Doe dit binnen de 24 uren nadat je de vergadering hebt bijgewoond of de video hebt bekeken.  Zo zit alles nog fris in je hoofd. 

STAP 7

Bewaar al je aantekeningen in een map, of gebruik een schrift of notitieboek. Ga je toch digitaal, maak dan gebruik van bijvoorbeeld je Google-drive of Microsoft One Drive.  Zo kan je er altijd snel op terugvallen wanneer je het nodig hebt.

Deze methode is niet alleen een zeer efficiënte manier om goede notities te maken. Het moedigt je ook aan om over je notities na te denken door actief samen te vatten in je eigen woorden.  Je kan er dan op een later tijdstip ook sneller op terug komen, want door herhaling onthou je veel beter de materie.

Ben je op zoek naar een interactieve, enthousiaste en leerzame spreker over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?


Banner boek leergoesting

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

< terug


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden