Meteen naar de inhoud

Focus behouden met een Not To Do-lijst

  • door
Not To Do-lijst

Focus behouden met een Not To Do-lijst

Hoe hou jij focus op die ene taak, terwijl je nog vele andere taken moet afwerken?  Het onophoudelijke spervuur aan mails, notificaties, chats, collega’s te woord staan, etc… zorgen ervoor dat je voortdurend uitgedaagd wordt om je focus te behouden. Je moet toch multitasken omdat je nu toch al tijd te kort hebt om alles af te handelen?
auteur: Ulrich Petré  (14/09/2022)

Focus houden met een Not To Do-lijst

Verslaafd aan multitasking

We lijken wel verslaafd aan multitasking, maar laat het geen twijfel zijn dat multitasken slecht is voor de kwaliteit van ons denkwerk. Er zijn heel wat onderzoeken naar gedaan en artikels over geschreven, ons brein is er simpelweg niet voor gemaakt! Het voortdurend wisselen tussen taken kost veel tijd, energie en aandacht. Hierdoor gaan we veel minder efficiënt werken en verhoogt ons stressniveau. Je kunt dus beter je volle aandacht richten op het uitvoeren van één taak tegelijkertijd en gaan singletasken.

Een handigheidje bij het singletasken om je focus te behouden, is het gebruiken van een Not To Do-lijst. Dit is een lijst met taken die je niet doet, wat er ook gebeuren mag. Je verwijdert ze, delegeert ze, besteedt ze uit of zegt er ‘nee’ tegen wanneer ze hun weg naar jou proberen te vinden.

Hoe creëer je een Not To Do-lijst?

Neem alvast de tijd om een lijst te maken met behulp van volgende stappen:

STAP 1

Schrijf eerst de taken op die je tijd verspillen. Denk hierbij aan dingen waarvan je zegt dat ze maar 5 minuten van je tijd in beslag nemen, maar dat het uiteindelijk een uur heeft geduurd, bijvoorbeeld, zoals sociale media.

STAP 2

Voeg aan je lijst de taken toe die je energie vreten en je stress bezorgen. Je druk maken om dingen waar je geen invloed op hebt, is een voorbeeld van een energievreter. Je stopt energie in acties die niets opleveren behalve stress. Het kunnen ook dingen zijn waartoe je je verplicht voelt omdat je gelooft dat mensen dit van jou verwachten. Stel in dit geval jezelf de vraag of iemand zou merken mocht je dit niet doen.

STAP 3

Voeg tenslotte taken toe die niet gedaan hoeven te worden. Mensen hebben vaak de neiging om hun agenda vol te proppen omdat ze moeite hebben om nee te zeggen of omdat ze bezig willen zijn. Dat is natuurlijk het moeilijkste.

STAP 4

Herzie ook regelmatig je Not To Do-lijst (ten minste elk kwartaal) om nieuwe dingen aan de lijst toe te voegen of iets af te doen als je levenssituatie verandert. 

Je kan dit concept uiteraard ook gebruiken bij het begin van elke nieuwe werkdag. Neem voor jezelf elke ochtend 15 minuten de tijd om je lijstje te maken. In plaats van je enkel af te vragen welke taken je wanneer gaat uitvoeren, maak je ook een lijstje van de taken die je zeker niet gaat doen. Deze lijst helpt je dan ook om gemakkelijker nee te zeggen op vragen van collega’s.

Singletasken begint dus vooral met het uitschakelen van je afleiders. Met je Not To Do-lijst weer je al een ganse resem aan afleidingen. Ook bij het leren is het belangrijk om je afleiders uit te schakelen.  Deze Not To Do-lijst is zeker een meerwaarde om je leergoesting verder te laten bloeien.

Ben je op zoek naar een interactieve, enthousiaste en leerzame spreker over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?


Banner boek leergoesting

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

< terug


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden