Meteen naar de inhoud

Hoe digitalisering kan helpen om jouw energiefactuur te verminderen

De afgelopen decennia werd de wereld steeds meer digitaler, sneller en verbonden.  Je had niet langer alleen energie nodig voor de tv, de wasmachine en de vloerverwarming in huis, maar ook voor zaken zoals bingewatchen, music streaming en gaming op de vele draadloze apparaten.  We leefden in luxe en hoefden minder bewust om te gaan met energie.
De huidige energiecrisis heeft ons wakker geschud en duidelijk gemaakt dat we bewuster moeten omgaan met ons energieverbruik. Zo is het factuur van een huishouden dat gas en elektriciteit verbruikt op twee jaar tijd gemiddeld vervijfvoudigd.  De vooruitzichten voor de komende maanden tonen geen stabilisatie. Integendeel, sommige experten verwachten nog verdere prijsstijgingen.
auteur: Ulrich Petré  (08/09/2022)

In plaats van op zoek te gaan naar iemand om de schuld te geven, kan je beter er zelf actief iets aan doen.  Ik deel hieronder een aantal tips om op een verstandige manier energie te besparen:

Meten is weten

Alles begint met het begrijpen hoeveel elektriciteit jouw toestellen verbruiken.  Hiermee kan je al vele euro’s besparen.  Met een digitale energiemeter kan je meten hoeveel stroom een toestel verbruikt. Je plaatst de meter tussen het toestel en het stopcontact. Zo kan je je energieverbruik beter beheren en kan je toestellen als je ze niet gebruikt uitzetten of als ze te veel verbruiken vervangen door een zuiniger toestel.

Een concreet voorbeeld: Jouw internetrouter kan een onopvallende energieslurper zijn.  De BBox3 van Proximus bijvoorbeeld verbruikt 12 watt bij belasting en 7 watt als hij niet wordt gebruikt (idle).  Aangezien deze router in de meeste huishoudens 24/7 ingeschakeld blijft , kan je het verbruik en de  energieprijs als volgt berekenen:

  •  Om het aantal kWh te berekenen, vermenigvuldig je het verbruik in kW met de tijd dat je het apparaat gebruikt (ook in standby-modus).  Veronderstel dat je dagelijks 16u aan 12W en s’nachts 8u aan 7W verbruikt. Dit maakt dat je in totaal  248Wh (192Wh + 56Wh) of 0,248kWh per dag verbruikt. 
  • Je kunt vervolgens uitrekenen wat het op jaarbasis kost. Je hoeft enkel het aantal kWh te vermenigvuldigen met 365 dagen.  Per jaar is dit dus 90,52 kWh.
  • Om de kostprijs te berekenen moet je de kWh prijs kennen. Deze is afhankelijk van het gekozen energiecontract en energieleverancier.  Stel dat de kWh prijs € 0,45 is, dan kost je router je jaarlijks: 90,52 kWh x € 0,45 = € 40,734 per jaar. Als je de router ’s nachts (bij niet gebruik) zou uitzetten, kan je minimaal 8 uur inactiviteit en dus zo’n € 9,20 per jaar besparen.
 
Met een digitale energiemeter kan je veel gedetailleerder je verbruik van je toestellen meten en hoef je de eerste berekeningen niet zelf te doen.

Slimme stekkers

Je toestellen vervangen door zuinigere toestellen is een groot project en kan op je budget wegen, maar slimme stekkers kunnen je hier al aardig op weg helpen.  Door je toestel in een slimme stekker te steken, krijg je de mogelijkheid om je toestel van op afstand, ook als je niet thuis bent, te bedienen.  In de slimme stekkers zit ook een energiemeter ingebouwd. Zo leer je meteen hoeveel je toestel verbruikt en kan je de energieslurpers sneller detecteren.

Ook kan je automatische tijden en schema’s in stellen voor een zo efficiënt gebruik van je toestellen. Denk eens na over het aantal toestellen in je huis die dag en nacht ingeschakeld (en/of in stand-by) zijn en stroom verbruiken, zoals microgolfovens, tv’s, game consoles, etc… Als jouw koffiezetapparaat uit staat terwijl je slaapt en aan staat vlak voor je ’s ochtends in de keuken komt, dan bespaar je energie zonder jouw gebruiksgemak te beïnvloeden.

Entertainment

Zoals hierboven al vermeld schakel je best jouw digitale mediaspelers, audiospelers en gaming consoles uit wanneer je ze niet gebruikt.  Om energie en tijd te besparen, kan je eventueel je entertainmentproducten aansluiten op een geavanceerde stekkerdoos waarbij je alle toestellen in één keer centraal uitschakeld.  

Vergeet daarnaast je (game)controllers niet uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Zo kan je het energieverbruik minimaliseren en hoef je ze niet sneller op te laden.  Daarnaast is het aangeraden om al je digitale toestellen de laatste nieuwe software-updates te installeren, aangezien sommige ervan energiebesparende voordelen kunnen hebben.

Je kan ook je inhoud slim gaan streamen.  Streamen via een gameconsole verbruikt tot tien keer meer energie dan streamen op een tv-decoder.  De Playstation 5 verbruikt in gebruik 200 watt, terwijl de Proximus V5-decoder 8,9 watt.

Computers

Allereerst kan je overwegen om je desktop computer te vervangen door een laptop (of tablet). Deze toestellen verbruiken minder energie.  Blijf je bij je desktop computer, vergeet dan zeker niet de monitor uit te schakelen, want deze kan twee keer zoveel energie verbruiken als de computer op zich.

Door de helderheid van je beeldscherm te verminderen en de instellingen voor je energiebeheer aan te passen, kan je ook energie besparen.  Gebruik je je computer even niet, zet hem dan in slaapstand. Je kan dit handmatig of automatisch doen.  Neem hier een kijkje om in Windows 10 of 11 deze slaapstand in te stellen.

Opladen

  •  Overweeg oplaadbare in plaats van standaardbatterijen. Op de lange termijn zijn oplaadbare batterijen voordeliger.
  • Laat opladers voor je toestellen (smartphone, tablet, …) niet aangesloten in het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt.  Opladers die niet aangesloten zijn , kunnen nog steeds elektriciteit uit het stopcontact halen.  Als een oplader die wel aangesloten is, maar niet in gebruik, warm aanvoelt, verspilt hij energie.
  •  Laat je smartphone niet ’s nachts op, want dan ligt het toestel vaak uren volledig opgeladen aan de lader en blijft deze energie verbruiken. Bovendien leidt dit tot veel meer slijtage van je batterij.

Door bewuster om te gaan met onze energie en dus ook met onze digitale technologieën, kunnen we ons verbruik verminderen.  Elk kilowattuur dat je bespaart, helpt jou en anderen om aan deze energiecrisis het hoofd te bieden

Ben je op zoek naar een interactieve, enthousiaste en leerzame spreker over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be