Meteen naar de inhoud

De 5 petten van digitalisering

De 5 petten van digitalisering

De 5 petten van digitalisering

Hoe kijk je er naar als een nieuwe digitale toepassing op de werkvloer wordt geïmplementeerd?  Ben je optimistisch of eerder achterdochtig?  Ga je de digitale toepassing onmiddellijk uitproberen of verzet je je tegen het gebruik ervan?  Iedere mens kijkt op een andere manier naar digitalisering. Ongeacht de manier waarop je naar digitalisering kijkt, de beste aanpak komt meestal nadat je verschillende perspectieven hebt onderzocht.

De 5 petten van digitalisering” laat je op vijf verschillende manieren naar digitalisering kijken.  Het brengt jou en je team voorbij verschillende cognitieve kaders, zodat je een scala aan inzichten kunt verzamelen die je zullen helpen bij het succesvol implementeren van je volgende digitale toepassing.

auteur: Ulrich Petré  (06/07/2022)

Het onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen verschillende perspectieven aannemen wanneer ze nadenken over de ‘what’s in it for me’ bij de implementatie van een digitaal initiatief.  De Duitse onderzoekers Paul Schneider en Fabian J. Sting konden uit hun onderzoek vijf verschillende cognitieve kaders om naar de digitaliserende wereld te kijken afleiden.  Hieronder stel ik elk cognitief kader voor als een andere pet die je kan op- en afzetten.

de Utilitaire pet

Met de utilitaire, of nuttige, pet op maak je een afweging tussen de persoonlijke voor- en nadelen die je verwacht bij de implementatie van een digitale technologie.  Zo kan het zijn dat je toegeeft dat het gebruik van de nieuwe technologie op het eerste zicht moeizaam zal verlopen, maar ben je er je bewust van dat jouw werk op langere termijn veel efficiënter zal verlopen.

5 petten van digitalisering - utilitaire pet

de Antropocentrische pet

Met deze pet op plaats je de mens in het middelpunt van de implementatie en ga je bewust kijken naar de mogelijke (negatieve) gevolgen van digitalisering op het menselijk aspect.  Ook al begrijp je dat het werk door technologie gemakkelijker wordt gemaakt, kan het zijn dat jij  of je medewerkers dit ervaren als meer controle op jou, minder privacy en/of verlies van de menselijke waardigheid.

5 petten van digitalisering - de antropocentrische pet

de Functionele pet

De functionele pet staat voor praktisch en uitvoerbaarheid. Je kijkt naar de technische en praktische aspecten van de digitale tool en  hoe ze je je werk kunnen efficiënter en effectiever maken.

de 5 petten van digitalisering - de functionele pet

de Traditionele pet

Deze pet staat voor traditie. Wanneer je deze pet opzet, verken je de impact van digitalisering op de verworven expertise en vakmanschap.  Je verkent welke ‘ambachtelijke’ vaardigheden verloren gaan en welke gevolgen dit heeft op de waardering van jezelf en je medewerkers. Ook benadruk je de betekenis en noodzaak van menselijke interactie.

de 5 petten van digitalisering - de traditionele pet

de Speelse pet

Met de speelse pet kijk je naar digitalisering vanuit een nieuwsgierig en opwindende perspectief. Je denkt na hoe je mensen nieuwsgierig kunt maken om de nieuwe digitale technologie te ontdekken. Je benadrukt de mogelijkheden voor nieuwe leerervaringen en werkplezier, alsook  de fierheid om met dergelijke technologieën te mogen werken.

 

 

de 5 petten van digitalisering - de speelse pet

Door elke van deze vijf petten op te zetten, krijg je een goed begrip van hoe mensen over digitalisering denken. Bovendien helpt het jou om een nieuwe digitale toepassing op een succesvolle manier te implementeren.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?


Banner boek leergoesting

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

< terug


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden