Meteen naar de inhoud

Opinie: De toekomst van werk is hybride

Opinie: De toekomst van werk is hybride

Door Covid-19 ontdekten heel veel medewerkers noodgedwongen de waarde van de toegenomen flexibiliteit die thuiswerken hen bood.  Hoewel heel veel medewerkers hunkerden om naar hun werkplek terug te keren, zullen in de nabije toekomst vele medewerkers een deel van hun tijd op afstand willen blijven werken. Het hybride werken lijkt geboren. Maar hybride werken is veel meer dan de mix tussen op kantoor en thuis werken.

auteur: Ulrich Petré  (30/05/2022)

Volgens het woordenboek is de betekenis van het zelfstandig naamwoord ‘hybride’ een ‘kruising tussen twee verschillende soorten’. Zo zal de toekomst van ons werk in allerlei facetten een kruising zijn.  De meest voor de hand liggende kruising is deze tussen fysiek en digitaal. Om effectief werk te verrichten, is het cruciaal dat hybride medewerkers naadloos verbonden blijven met systemen, digitale tools en vooral met elkaar, ongeacht waar deze medewerkers zich bevinden.

Hybride betekent ook dat je als werkgever een goed evenwicht vindt tussen het welzijn en de productiviteit van je medewerker.  Als bedrijfsleider heb je hiervoor protocollen nodig die je werknemers helpen bij het stellen van gezonde grenzen tussen werk en privé.  Dit zal voor vele werkgevers een uitdaging zijn omdat het indruist tegen de oude geest waarbij een werkgever zich niet bemoeit met het privéleven van zijn werknemers.  Technologieën zoals artificiële intelligentie en data-analyse kunnen je helpen om meer inzichten te krijgen in de prestaties van je medewerkers.  Zo kan je een beleid uitstippelen dat zowel burn-outs en bore-outs voorkomt als je bedrijf draaiende houdt.

Daarnaast heb je de kruising tussen vertrouwen en beveiliging. Aangezien je onderneming steeds digitaler gaat werken, is het belangrijk om je activa te beschermen en je te wapenen tegen cyberdreigingen.  Wist je dat 95% van de beveiligingsinbreuken toegeschreven wordt aan menselijke fouten?  Dit toont aan dat mensen de zwakste schakel zijn in cyberbeveiliging.  Je hebt er dus alle belang bij om het cybersecurity bewustzijn van jezelf en je medewerkers te vergroten. Echter, alleen een grotere bewustworden zal je niet voldoende beschermen.  

Opinie toekomst van hybride werken

Je dient op zoek te gaan naar het juiste evenwicht tussen vertrouwen in je mensen en afdoende sterke beveiligingsprotocollen.  Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van extra stappen in het verificatieproces of op regelmatige tijdstippen offline back-ups maken van je belangrijkste data om het risico op inbreuken te verminderen.

Je kan er niet omheen. De toekomst van werk is en zal hybride zijn. De manier hoe je dit in je onderneming binnenbrengt, ligt in jouw handen. Je kan beslissen om ad hoc in te spelen op gebeurtenissen, of je kan alles zorgvuldig plannen en uitwerken.  Een concreet digitaal transformatieplan lijkt me tegenwoordig geen optie meer.  Het is noodzakelijk om uit je comfortzone te ontsnappen, wendbaar te zijn en te concurreren in steeds sneller veranderende markten.

Dit opiniestuk verscheen in het maandelijkse magazine ‘Ondernemers’ van Voka-kamer van koophandel Vlaams-Brabant van Mei 2022.  De online publicatie kan hier bekeken worden.

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

< terug


PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden