Meteen naar de inhoud

CES 2022: 10 hoogtepunten van de grote Techshow

CES 2022

CES 2022: 10 hoogtepunten van de grote techshow

Sinds 1967 wordt er elk jaar in Las Vegas (USA) de internationale Consumer Electronics Show of CES georganiseerd. Deze grote technologiebeurs geldt als één van het meest invloedrijke tech evenement in de wereld.  Door corona zat een reis  naar Las Vegas er niet in, maar vanuit mijn thuiskantoor heb ik heel wat interessante dingen kunnen ontdekken.  Ik deel mijn 10 hoogtepunten (in een willekeurige volgorde)  van CES 2022.

BMW iX Flow met E Ink

BMW Group demonstreert een conceptversie van zijn BMW iX die met een laag E Ink bedekt is.  E Ink is een technologie die er voor zorgt dat het exterieur van de BMW van kleur kan veranderen op verzoek van de bestuurder.  

De vloeiende kleurveranderingen worden mogelijk gemaakt door een speciaal ontwikkelde bodywrap die precies is afgestemd op de contouren van de auto. Aan de hand van elektrische signalen brengt de elektroforetische technologie verschillende kleurpigmenten naar het oppervlak, waardoor de auto de gewenste kleur krijgt.

https://youtu.be/eZJv1oK_AXg

De kleur van je wagen kunnen veranderen lijkt in eerste instantie vooral een gadget, maar het kan ook zijn nut op het vlak van energieverbruik hebben. Het is algemeen gekend dat een wit oppervlak veel meer zonlicht dan een zwart oppervlak weerkaatst. Hierdoor kan de verwarming van het voertuig als gevolg van sterk zonlicht en hoge buitentemperaturen worden verminderd door de buitenkant een lichte kleur te veranderen. Bij koeler weer helpt het om je auto een donkerdere kleur te geven.

John Deere’s zelfrijdende tractor

John Deere onthult een volledig zelfrijdende tractor. Om deze te gebruiken, hoeft de boer de tractor alleen maar naar het veld te vervoeren en te configureren voor autonome werking.  

De autonome tractor heeft 6 paar camera’s, waarmee obstakels in 360 graden gedetecteerd kunnen worden en de afstand berekend kan worden.   De beelden vastgelegd door de camera’s, worden door een diep neuraal werk (AI) geleid die bepaalt of de tractor blijft bewegen of stopt.  Deze tractor controleert ook voortdurend zijn positie ten opzichte van een geofence (virtuele omheining), zodat hij zeker weet dat hij werkt waar hij hoort te werken.

https://www.youtube.com/watch?v=QvFoRk4JsPc

Terwijl de tractor aan het werk is, kan de boer het veld verlaten om zich op andere taken te concentreren, terwijl hij de status van de tractor vanaf zijn mobiel apparaat in de gaten houdt. Dankzij het John Deere Operations Center Mobile krijgt de boer live toegang tot video, afbeeldingen, data en statistieken en kan hij de snelheid, de diepte en zoveel meer aanpassen.

Petnow app van Samsung C-lab

Petnow is een AI-gestuurde smartphone-applicatie die een revolutionaire oplossing introduceert om honden te identificeren op basis van hun neus. Elke neusafdruk van een hond is net zo uniek als de vingerafdruk van een mens.  Het blijft in de loop van de tijd onveranderd en kan worden gebruikt om honden individueel te onderscheiden.

Door gebruik te maken van de Petnow-app hoef je je geliefde viervoeter niet meer te voorzien van een chip.  De app is alles wat je nodig hebt om neusafdrukken te registreren en verifiëren.  Deze app kan dan ook een eigenaar helpen om op basis van de neusafdruk je hond terug te vinden als hij verdwaald is.

https://youtu.be/nzhORvtkG14

MojoVision slimme contactlenzen

Op CES 2020 konden we voor het eerst het prototype van Mojo Vision’s slimme contactlenzen zien.  Elk jaar komt deze baanbrekende technologie een stapje dichterbij, maar momenteel is ze  nog niet voldoende marktrijp.  Het grote nieuws op CES 2022 is dat MojoVision een aantal partnerschappen met merken uit de sportwereld aangaat, waaronder Adidas Running, Trailforks (fietsen en wandelen), Wearable X (yoga), Slopes (skiën)  en 18Birdies (golf).   Het plan van Mojo Vision is om ‘interfaces en ervaringen’ te bouwen die aan de behoeften van de atleten in bovenvermelde categorieën te voldoen.

https://youtu.be/61QNTWE54QU

Het revolutionaire ontwerp maakt gebruik van een klein microLED-display ter grootte van een zandkorrel en voorziet de atleet van cruciale gegevens zoals het tempo voor de laatste kilometer van een run of de routes van een skipiste.

Sony Vision-S SUV

Sony Group, één van ‘s wereldwijds grootste mediaconglomeraten, toonde tijdens CES 2022 een gloednieuw prototype van zijn Vision-S elektrische SUV. Sony heeft maar weinig ervaring met het bouwen van auto’s. Daarom is het een samenwerking aangegaan met zwaargewichten in de auto-industrie: Bosch, Continental, Magna en Benteler.  

De Vision-S is ontwikkeld op een fundament van veiligheid, aanpassingsvermogen en entertainment. Het systeem ondersteunt veilig rijden door de omgeving in realtime te herkennen en te analyseren, met sensoren die 360 ​​graden rond het voertuig zijn geïnstalleerd.  

https://www.youtube.com/watch?v=3jZmLIe_vEA

Op het vlak van aanpassingsvermogen zal de cabine van elke gebruiker personaliseerbaar zijn. Voertuiginstellingen, sleutelvergrendelingen en gebruikersinstellingen kunnen worden gesynchroniseerd door de wagen te koppelen aan de cloud met behulp van 5G-technologie.  Om een ​​filmervaring van hoge kwaliteit te bieden, maakt de VISION-S gedeelde of individuele videoweergave mogelijk op het panoramische scherm vooraan en individuele displays op de achterbank. Ook het spelen van Playstation-games behoort tot de mogelijkheden en alle stoelen zijn voorzien van luidsprekers om een driedimensionaal geluidsveld te creëren.

Hyundai & Boston Dynamics Plug&drive module

Hyundai, dat vorig jaar het roboticabedrijf Boston Dynamics kocht,  onthulde op CES 2022 zijn Plug & Drive (PnD) modulair platform dat de mobiliteit van traditionele objecten mogelijk maakt. Dit platform is een alles-in-één mobiliteitsoplossing die intelligent sturen, remmen, elektrische aandrijving in de wielen en ophangingshardware combineert.  Dankzij LiDAR- en camerasensoren kan een object autonoom bewegen.  De PnD-modules kunnen aan alles worden bevestigd, van kleine objecten als tafels en stoelen tot grote objecten als containers.

https://youtu.be/Zz50vsvmFRchttps://youtu.be/i-BR0CpgliU

Daarnaast presenteerde Hyundai Motor en Boston Dynamics hun gedeelde visie op robotica onder het thema ‘Expanding Human Reach.’  Bovendien onthulden ze hun plannen voor het creëren van een Mobility of Things (MoT)-ecosysteem en toonde het een reeks robots en robotconcepten.

Google Fast Pair technology

Android is gemaakt voor iedereen, overal en om mensen meer keuze in apparaten te geven. In de loop der jaren verschenen er steeds meer Android-apparaten zoals tablets, horloges, smarthome-apparaten en zelfs auto’s. Allemaal met het doel om ons leven te ondersteunen.  Google bouwt voort op deze inspanningen en introduceert eenvoudige en handige manieren om deze apparaten beter te laten samenwerken.

Ze beginnen met het uitbreiden van de Fast Pair-technologie. Deze technologie wordt momenteel al gebruikt om ondersteunde hoofdtelefoons onmiddellijk te laten koppelen met Android-telefoons. Binnenkort kan je je Fast Pair-hoofdtelefoon ook met één klik koppelen aan je Chromebook.  Zo zal je ook bij een nieuwe Chromebook je Android-telefoon kunnen gebruiken om deze snel in te stellen en direct toegang te krijgen tot alle informatie die je al opgeslagen hebt, zoals je Google-login en wifi-wachtwoord.  

In de komende maanden kan je zelf je hoofdtelefoon instellen voor wanneer je thuis rustig op je Google TV- of Android TV OS-apparaat tv wilt kijken.

Movano ring

Movano brengt in de 2e helft van 2022 de Movano Ring als medisch hulpmiddel op de markt. Deze ring meet hartslag, hartslagvariatie, slaap, ademhaling, temperatuur, bloedzuurstof, stappen en calorieën. Het kan je vertellen waarom je sliep zoals je sliep, en dat jouw hartslag in rust hoger is na een paar glazen wijn. Het laat je weten of je lichaamstemperatuur stijgt. Het kan de dokter laten zien dat jouw symptomen niet in jouw hoofd zitten, omdat je bewijs in je telefoon hebt. De ring  kan je zelfs laten zien hoe jouw hartgezondheid verbetert met meer lichaamsbeweging in de loop van de tijd.

https://www.youtube.com/watch?v=34Bcqe3MmsU

Chipolo Card Spot

Je portefeuille verliezen betekende vroeger heel wat stappen om een nieuwe identiteitskaart en bankkaart te bekomen.  Chipolo’s Card Spot is een eenvoudig hulpmiddel dat dat allemaal verandert.

De Card Spot werkt met de Apple Find My-app en past in je portefeuille zoals een gewone bankkaart.  Wanneer je je portefeuille zoek raakt, kunnen honderden miljoenen vrienden in het Find My-netwerk je helpen om deze weer terug te vinden.

Je kan de locatie van je portefeuille op een kaart controleren, een geluid afspelen als deze in de buurt is kwijtgeraakt of de verloren modus inschakelen in de Find My-app om een melding te krijgen wanneer deze wordt gevonden.

https://www.youtube.com/watch?v=bdwaobF50VU

Noveto N1

Tot nog toe kon je maar op 2 manieren naar geluid luisteren: via speakers of met een koptelefoon/oortjes.  Noveto voegt hier een derde manier aan toe.  Noveto noemt de N1 ook wel de onzichtbare hoofdtelefoon. Als je voor de slimme luidspreker staat, komt het geluid naar je toe, op magische wijze gestraald (beamed) net buiten je linker- en rechteroor.  Je krijgt een stereo- en 3D-ervaring zonder koptelefoon of kabels. Voor anderen naast je is de ervaring ook magisch, omdat ze alleen maar gefluister horen en je nog steeds met elkaar kunt praten zonder geïsoleerd te worden door een hinderlijke koptelefoon.

https://www.youtube.com/watch?v=gD-fNlN-HGY

15 januari 2022 – Ulrich Petré

< terug

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden