Meteen naar de inhoud

‘Vijf jaar in de ICT is een halve eeuw in een andere sector’

Vijf jaar in de ICT is een halve eeuw in een andere sector

‘Vijf jaar in de ICT is een halve eeuw in een andere sector’

Het artikel maakt deel uit van het magazine FOKUS IT bij De Standaard van 28 juni 2021. Het artikel werd geschreven door journalist Daan Vanslembrouck. Je kan het magazine online bekijken op www.fokus-online.be

 

Vijf jaar in de ICT is een halve eeuw in een andere sector

Sla maar eens een vacaturekrant open of googel ICT-vacatures in je nabije omgeving. De kans is groot dat je een brede waaier aan werkaanbiedingen vindt binnen de informatica, digitalisering of ICT. “Er is een absoluut tekort aan geschoolde ICT-mensen”,  klinkt het in koor. ICT ontwikkelt zich in vijf jaar sneller dan iedere andere sector.

ICT was in de jaren tachtig en negentig nog een kleiner domein, maar met de opkomst van internet, het feit dat alles nu connected is en dat we langzaam maar zeker evolueren naar ‘slimme steden’, moeten we ook meer ‘slimme mensen’ hebben die dit allemaal kunnnen implementeren en onderhouden. “Er studeren veel te weinig studenten af om de markt te bevoorraden”, vertelt Corneel Theben, opleidingscoördinator toegepaste informatica aan Howest.  Zo’n 650 studenten kozen er voor informatica. Theben: “ICT is een wereld die niet stilstaat. Vroeger was het vooral software schrijven. Nu worden service en ondersteuning steeds belangrijker. Informatica is veel breder geworden en dat vertaalt zich ook naar de opleidingen.”

Iemand die vijf jaar geleden afstudeerde, heeft een totaal ander profiel dan iemand die dit schooljaar afstudeert. – Corneel Theben, Howest

Theben stelt dat er vier pijlers zijn. “Er zijn nog altijd studenten die ervoor kiezen om software te schrijven maar ook beveiliging en system security en het inzetten van bestaande software in bedrvijen winnen aan terrein. Als vierde pijler is het steeds vaker een trend geworden om software zelf slimmer te maken. De software kan uit zichzelf al bepaalde dingen invullen en voorstellen zodat je het zelf niet meer hoeft te doen.”

‘Bezint eer ge begint’ is ook hier van toepassing. “Het is belangrijk dat je eerst de vraag stelt waarom je aan de slag wilt in IT.”  Dat zegt Ulrich Petré, coach, trainer en keynotespeaker bij PUVA Coaching & Consultancy.  “Wat drijft je, wat wil je bereiken en waarom doe je het?  Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten.  Als je geen passie hebt voor technologie en niet graag met een computer werkt, zit je hier niet op je plaats.  Je mag het niet voor het geld doen. Een eerlijk antwoord op de waarom-vraag zal dan ook bepalend zijn voor het succes van je loopbaan in IT.”

Een volgende stap is de markt gaan identificeren. Petré: “In welke branche of sector wil je aan de slag? Wat voor job wil je doen? Wat houdt deze job in en welke kennis en expertise heb je nodig voor deze job?  Om inzichten te verwerven kun je op internet al eens vacatures gaan bekijken en jobprofielen opzoeken.  Zo krijg je een helder beeld van wat je wilt doen en waar je het wilt doen.”

De jobaanbiedingen in de sector blijven wel riant. “Goede ICT’ers zitten geen dag zonder werk”, vertelt Theben. “Tijdens de opleiding moeten de studenten echt wel veel werken. Deze stiel leer je niet van buiten. Je moet het doen en het moet in je vingers zitten.  Studenten haken vaak af omdat het te zwaar is, maar de doorzetters geraken er wel.  Het komt echter niet vanzelf en je moet beschikken over de nodige inzichten en vaardigheden.”

Ulrich Petré: “Het allerbelangrijkste om aan de slag te kunnen gaan binnen IT is er vooral goesting in hebben. Zonder passie voor IT en technologie is het moeilijk om het op te brengen om een leven lang te leren.  De IT-sector is voortdurend in verandering. Er ontstaan nieuwe technologieën, nieuwe programmeertalen en nieuwe inzichten.  Je moet dus zeker in staat zijn om zelf op zoek te gaan naar oplossingen veel aan zelfstudie te doen en constant nieuwe ontwikkelingen op te volgen. Kijk, er is zowel een zwaar kwantitatief als kwalitatief tekort aan analist-ontwikkelaars, bedrijfsanalisten IT en integratie- en implementatie-experten.  Dit wil zeggen dat er te weinig profielen van beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt en als ze wel beschikbaar zijn, dat ze vaak te weinig scholing of ervaring hebben.”

“Opleidingen binnen de ICT zijn ook maar zo actueel als de periode waarin je ze geeft”, besluit Theben. “Vijf jaar in de ICT is een halve eeuw in een andere sector. Docenten en de opleidingen moeten mee-evolueren. Iemand die vijf jaar geleden afstudeerde, heeft al een totaal ander profiel dan iemand die dit schooljaar afstudeert.”

Zonder passie voor IT en technologie is het moeilijk om het op te brengen om een leven lang te leren.

-Ulrich Petré

< terug

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden