Meteen naar de inhoud

Onthouden wat je leest

Onthouden wat je leest

Onthouden wat je leest

Hoeveel boeken, artikels, posts heb je al niet gelezen en waarvan je nadien je amper nog iets herinnert?  Ik vermoed dat het antwoord in de buurt van VÉÉL komt.

Meer lezen heeft geen zin als je niet meer weet wat je hebt gelezen.  Het probleem is dat je hersenen niet alles kan opslaan en dus moet beslissen over wat belangrijk is en later gebruikt moet worden.  Dus om je hersenen te helpen de juiste beslissingen te nemen moet het lezen specifiek en opzettelijk zijn.  Althans als je leest om te onthouden en om persoonlijk of professioneel te groeien.

Je kunt de beste bedoelingen hebben als je een boek oppakt, maar toch ben je alles vergeten als je de bij de laatste pagina komt. In dit artikel deel ik met jou tips & tricks om te onthouden wat je hebt gelezen.

VOOR het lezen

Voor je start met het lezen van een boek, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende 3 factoren: interesse, associatie en herhaling.

Onthouden wat je leest
“Hoe digitaal ik ook graag werk, toch blijf ik graag krabbelen in mijn notitieboekje. Het helpt me beter onthouden.”

Interesse: Kies het juiste boek

Kies boeken en artikelen waarin je om persoonlijke redenen oprecht geïnteresseerd bent. Als je bij het lezen van het boek in slaap valt of elke 2 minuten op je telefoon kijkt, is het waarschijnlijk niet de moeite waard om verder te gaan. Want je zult niet veel onthouden.

Associatie: Start with Why

Naast interesse in het onderwerp van het boek is ook belangrijk dat je weet waarom je dit boek, artikel of studie leest.  Voor je start met het lezen van een boek, is het belangrijk dat je jezelf de vragen stelt: Waarom lees je het boek? Wat is jouw doel met dit boek? Een duidelijk doel hebben, helpt bij het onthouden en herinneren van informatie.

Herhaling: Skimmen

In plaats van gewoon te starten met de eerste pagina van het boek te lezen, zou je moeten beginnen met een algemeen begrip te vormen van waar het boek over gaat.

Blader door het boek, lees de titels en citaten. Geef je een beeld van het geheel voordat je erin duikt.

 

TIJDENS het lezen

Heel veel mensen lezen passief. En dat is best oké als je gewoon wilt lezen ter ontspanning, maar als je wilt lezen om te onthouden moet je actief gaan lezen. Actief lezen wordt in het onderwijs ook wel begrijpend of doelmatig lezen genoemd en is een proces van vastberaden lezen om te begrijpen en te evalueren hoe en of de info die je leest gaat gebruiken.

Lees 30 minuten per dag

Volgens wetenschappelijk onderzoek zou je minimaal 30 minuten per dag moeten lezen. Door consistent te lezen ga je je aandachtsspanne vergroten, diepere verbindingen ontwikkelen en zelfs meer empathisch worden.

Om je dagelijks leesdoel te halen, is het aangeraden om afleidingen zoals je smartphone en social media uit te zetten terwijl je leest.

Maak betere aantekeningen

Als we iets willen onthouden, zijn we geneigd om ofwel met de markeerstift aan de slag te gaan, ofwel tekst over te typen in een tekstbestand, ofwel de tekst te herlezen.  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je met deze methodes amper iets onthoudt.

 

sketchnote
“Als ik teken terwijl ik aantekeningen maak, kan ik beter onthouden.”

Er zijn verschillende methodes om betere aantekeningen te maken. Ik deel je 2 methodes die ik gebruik om efficiënter te onthouden:

  • In de marge schrijven: terwijl je leest kan je in de marge van je boek kernwoorden neerschrijven van wat je gelezen hebt, maar schrijf ook de associaties op die je maakt met je bestaande herinneringen. Zo koppel je nieuwe gedachten en ideeën aan oude herinneringen. Je hersenen zijn je hier dankbaar voor en zullen gemakkelijker beslissen om dit te onthouden.
  • Sketchnotes maken: Als je tekent, ben je namelijk automatisch aan het associëren. En als je associeert, onthoud je meer. Ik geef je een voorbeeld mee van de sketchnote van dit artikel. Je hoeft geen grandioze tekenaar te zijn om eenvoudige sketchnotes te maken.

Associeer met bekende herinneringen

Je hersenen geven voorrang aan informatie die gekoppeld wordt met iets dat je al weet.  Hoe meer associaties je hebt bij een nieuwe stuk informatie, hoe beter je het verankert in je geheugen.

Een goede en leuke manier om dingen te onthouden is door ze te associëren met plaatsen die je je levendig kunt herinneren.  Gebruik bijvoorbeeld je huis als geheugenpaleis en koppel hetgeen je moet onthouden aan bepaalde kamers in je huis.

NA het lezen

Je hebt er alles aangedaan om de inhoud van jouw boek te onthouden, maar ons langetermijngeheugen heeft meer nodig dan deze aangeleerde kennis.  Het geheugen heeft baat bij kennis die ‘ervaren’ wordt.

De informatie die je uit het boek opgedaan hebt moet je gaan omzetten in een ervaring.  Dit kan je doen door deze informatie toe te passen, uit te leggen en te herbekijken.

Pas toe wat je gelezen hebt

Ga op zoek naar mogelijkheden om de opgedane kennis te gebruiken. Praat er met je vrienden over. Deel online je gedachten. Schrijf een blog. Neem deel aan een boekenclub.  Dit helpt je om je kennis om te zetten in herinneringen.

Leg uit aan iemand anders

Vertel in korte zinnen en zonder gebruik van jargon wat je hebt gelezen aan iemand anders.  Hierdoor wordt je gedwongen om de kern van het onderwerp te begrijpen.

Bekijk het als een elevator pitch. Je krijgt 30 seconden om het boek uit te leggen. Wat ga je zeggen?

Herbekijk je notities

Ook al pas je de vorige stappen zeer accuraat toe, is de kans reëel dat je sommige informatie vergeten bent of niet meer helemaal zeker van bent.  Dan is de tijd aangebroken om je eerdergemaakte notities erbij te nemen. Herbekijk je aantekeningen en organiseer deze in een verhaal dat je kan onthouden en vertellen.

Hoe meer je leest, onthoudt en verbindt, hoe meer je kennis groeit. Je wordt er niet alleen slimmer van, maar ook zelfverzekerder, empathischer en creatiever. #leergoesting

 

Artikel geschreven door Ulrich Petré op 24 april 2021

< terug

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden