Meteen naar de inhoud

Wat is Artificiële Intelligentie?

TechUP 7 artificiële intelligentie

Wat is Artificiële Intelligentie?

Welkom bij de 7e aflevering van Tech UP. In deze aflevering hebben we het over Artificiële Intelligentie. Moeten we bang zijn dat AI ons leven en ons werk gaat bepalen? Lees zeker ook verder onder de video.

https://youtu.be/Gs0wzSjNlHU

Welke impact zal AI hebben op de arbeidsmarkt van morgen?

Er zijn heel wat voorspellingen rond de impact van AI op de arbeidsmarkt.  Enerzijds zijn er  sommige economen die voorspellen dat technologie sneller mensen gaat vervangen dan er nieuwe jobs zouden ontstaan. Anderzijds zien we dat technologische vooruitgang niet steeds direct leidt tot de vernietiging van jobs, maar tot verschuivingen in jobs.

Wel kan je vaststellen dat de digitale technologieën waaronder artificiële intelligentie, alsook cloud, internet-of-things, robotics en VR/AR alle sectoren zal disrupten. Bedrijven  zullen mee moeten transformeren om levensvatbaar te blijven. Bijgevolg gaan er jobs verdwijnen en nieuwe banen ontstaan, maar sowieso zullen alle  jobs inhoudelijk veranderen. Het takenpakket van een bouwwerfleider zal er binnen 10 jaar anders gaan uitzien waarbij bijvoorbeeld Artificiële Intelligentie de werfleider ondersteunt om de vooruitgang van de bouwwerf te meten ten opzichte van de (BIM)plannen en sneller bouwfouten gaat vaststellen dan het blote oog van de werfleider of klant.

Welk soort jobs zullen verdwijnen en welke komen erbij door AI?

In het algemeen kan je zeggen dat elke job waarvan de taken geautomatiseerd kunnen worden het meeste kans heeft om te verdwijnen. Volgens onderzoek van het World Economic Forum over ‘the future of jobs’ in 2020 gaan vooral administratieve en repetitieve jobs zoals administratief bediende, boekhouder, magazijnier en klantendienstmedewerkers deels vervangen worden door AI. 

Daarnaast zal AI ook nieuwe jobs doen ontstaan met in eerste instantie een sterke focus op technologie zoals data-analisten, process automation expert of machine learning expert. 

Maar voor alle duidelijkheid, AI kan niet alle taken die mensen doen zomaar overnemen. Er zal steeds ruimte blijven voor het menselijk kapitaal.  Ten eerste zullen er nieuwe taken ontstaan zoals de controle en het onderhoud van deze systemen. Ten tweede is er ook het psychologisch, sociaal aspect waarbij mensen nog steeds met mensen in contact willen komen om bijvoorbeeld slecht nieuws over te brengen of om je verhaal te doen.

 

Welke competenties zullen cruciaal zijn in een toekomst waar AI een grote rol zal spelen op de arbeidsmarkt?

Om relevant te blijven op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat je je mindset, skillset en toolset aanpast aan de digitale(re) samenleving. 

Je vaardigheden upskillen en/of reskillen zijn niet voldoende. Je moet de manier waarop je naar de wereld kijkt en hoe je op uitdagingen en problemen reageert herbekijken en in sommige gevallen zelfs loslaten. Ook een leven lang leren speelt een grote rol om een duurzame loopbaan te hebben.

Mindset Skillset Toolset

Artikel geschreven door Ulrich Petré op 23-02-2021
< terug

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

PUVA logo met blauwe achtergrond

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be


Linkedin


Instagram


Facebook


Maak een afspraakCookie policyPrivacy policyAlgemene voorwaarden