Meteen naar de inhoud

In 30 dagen cyberveilig

e-boek in 30 dagen cyberveilig

“Laten we eerlijk zijn: de toekomst is nu. We leven al in een cybermaatschappij, dus we moeten ophouden deze te negeren of te doen alsof het ons niet raakt.” (Marco Ciapelli)

In 2020 was de wereldwijde coronapandemie de motor van de grote toename aan cyberbedreigingen. In 2021 zijn deze bedreigingen alleen maar toegenomen in omvang en complexiteit. Steeds meer geavanceerde cyberaanvallen, waarbij phishing, malware, social engineering, etc… gebruikt worden, brengen bedrijven, overheden en individuen voortdurend in gevaar.

De meeste van deze cyberaanvallen zijn te wijten aan menselijke fouten, voornamdelijk door onbewust foutief handelen. Door net bewuster om te gaan met je cyberveiligheid, zorg je er voor dat jij, je gezinsleden en de organisatie waarvoor je werkt veel minder kwetsbaar worden.

Met dit e-book (een epub-bestand en leesbaar op elke e-reader) maak je je aan de hand van 30 tips wegwijs in de wereld van cyber-oplichterij en kan je jezelf, je apparaten en je gegevens hiertegen beschermen.

Ik geef je de eerste tip kado

Geef geen persoonlijke gegevens (zoals wachtwoorden) aan anderen door

Heb jij al eens een telefoontje gehad van een engelstalige persoon die zich voordoet alsof hij/zij bij Microsoft of Dell werkt?

Deze persoon is een scammer en doet zich voor als een helpdeskmedewerker om zo persoonlijke informatie zoals je gebruikersnaam en wachtwoord van je te ontfutselen. Je denkt nu misschien ‘hoe lomp kun je zijn om dit te geven?!’, maar toch geven dagelijks nog mensen hun persoonlijke informatie zo maar weg. Deze fraudeurs zijn zeer goed in staat om jouw vertrouwen te winnen.

Mijn eerste tip is dus vrij eenvoudig maar wordt vaak vergeten: “Geef geen persoonlijke gegevens aan anderen door.”  Meestal is elke poging om persoonlijke informatie te achterhalen een teken van fraude.  Alle informatie die een échte helpdeskmedewerker van je nodig heeft, heeft hij waarschijnlijk al. Trouwens, hij belt je op. Een echte helpdeskmedewerker weet dan op z’n minst wie je bent.  Als een beller je ook nog probeert te overhalen om software op je laptop of computer te installeren om een probleem op te lossen waarover hij jou verteld heeft, dan moet je zeker op je hoede zijn. Een beetje paranoïde is dus oké voor wie je belt, mailt, brieven stuurt of aan je deur staat.

In 30 dagen cyberveilig tip 1

Hoe kan ik je helpen?

(klik om te vergroten)

Interessante artikels over cyberveiligheid

“Cybercriminaliteit is georganiseerd, explodeert op wereldschaal”

“Cybercriminaliteit is georganiseerd, explodeert op wereldschaal”

Top 3 Digitaliseringstrends 2023: Het jaar van het digitale bewustzijn

Top 3 Digitaliseringstrends 2023: Het jaar van het digitale bewustzijn

De oorlog in Oekraïne laat zien hoe moderne oorlogsvoering digitaliseert

De oorlog in Oekraïne laat zien hoe moderne oorlogsvoering digitaliseert

5 stappen naar eenvoudige online beveiliging

5 stappen naar eenvoudige online beveiliging

Cookies en privacy

Cookies en privacy

Learning Snack – Wat is een goed wachtwoord?

Learning Snack – Wat is een goed wachtwoord?

Google IT – Phishing

Google IT – Phishing

{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":"6000","speed":600,"loop":"true","design":"design-1"}

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be