Meteen naar de inhoud

Digitaal Bewustzijn update week 38/2022

ideeën voor meer Digitaal Bewustzijn 12

auteur: Ulrich Petré  (22/09/2022)

Talk To Books

Talk To Books is een Engelstalige demo-tool van Google waarbij je door passages uit boeken kan bladeren met behulp van Artificiële Intelligentie.

Hoe werkt het? Je typt een vraag of een quote in het zoekvak. Dan zal de tool je helpen nieuwe ideeën en boeken te ontdekken. Er zijn ook voorbeeldvragen die je kunt proberen. Zoals ‘Can AIs have consciousness?’ of ‘Why did World War I happen?’. Het A.I.-algoritme gaat op zoek in meer dan 100.000 boeken om antwoorden te vinden op jouw vraag. Aangezien het algoritme getraind is op menselijke gesprekken is het wel belangrijk dat je in zinnen praat i.p.v. zoekwoorden. Het experiment is een win-winsituatie. Jij ontvangt nieuwe perspectieven en Google traint hiermee zijn AI voor menselijke conversaties.

Online brainwriting

Volgens onderzoek van Melanie S. Brucks (Columbia University) en Jonathan Levav (Stanford University) leidt online brainstormen tot ongeveer 15 procent minder creatieve ideeën dan het ouderwets in een lokaal bij elkaar zitten. Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is de smalle focus die we hebben tijdens online vergaderingen dat niet bevorderlijk is voor het verzinnen van creatieve ideeën.

Een geschiktere creatieve techniek om te gebruiken tijdens online vergaderingen is brainwriting.

  • Stap 1: Gebruik een online whiteboard (bv. MiroMuralLimnu, etc…). Schrijf eerst de probleemstelling uit. Maak in je whiteboard per deelnemer een kader om ideeën op te schrijven.
  • Stap 2: Wijs aan elke deelnemer een kader toe. Laat de deelnemers vervolgens gedurende 5 minuten in stilte alle ideeën en opmerkingen opschrijven.
  • Stap 3: Na 5 minuten schuift de deelnemer door naar het kader rechts van hem of haar. De ideeën en opmerkingen van de vorige deelnemer mag hij of zij aanvullen of van constructieve commentaar voorzien.
  • Stap 4: Herhaal voorgaande stappen een aantal keren.

De kracht van brainwriting is dat je elkaar inspireert tot nieuwe ideeën en oplossingen voor het probleem.

Vink ongewenste e-mail meteen aan als spam

Ontvang jij ook ongevraagde mails over promoties, wedstrijden, nieuwsbrieven of phishing? 80-85% van alle e-mails die je ontvangt, is ongevraagde junkmail of anders gezegd spam. Het doel van spam is vooral commercieel van aard, maar soms zitten er mails tussen met kwaadaardige bedoelingen.  Al deze spam zorgt ervoor dat het voor jou een bron van ergernis is, maar het kan ook je mailbox doen vollopen waardoor je niet meer bereikbaar bent voor belangrijke mails.

Om spam te voorkomen is het aangeraden om de spamfilter van je mailbox in te schakelen. De meeste mailproviders hebben goedwerkende spamfilters waardoor er slechts een fractie van de spam in je mailbox komt.

Spam

Komt er dan nog spam in je mailbox terecht? Verwijder deze dan niet! Dat is slechts een tijdelijke oplossing. Belangrijk is dit bericht als spam te markeren en het te verplaatsen naar de map spam of ongewenste e-mail. Hierbij ga je het algoritme van de spamfilter helpen. Dit algoritme leert zelf om te bepalen wat wel of geen spam is. Jij hoeft het alleen te voeden om in de toekomst niet meer dat soort mails te ontvangen. Bovendien help je andere mensen spam te vermijden, want het systeem deelt de gegevens anoniem met iedereen.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be