Meteen naar de inhoud

Digitaal Bewustzijn update week 30/2022

ideeën voor meer Digitaal Bewustzijn 9

auteur: Ulrich Petré  (27/07/2022)

Veilig online tijdens je vakantie

Ook als je op vakantie bent, blijf je niet vrijgesteld van cyberbedreigingen. Met deze drie tips in het achterhoofd ben je al een stuk veiliger online tijdens het reizen:

  • Vermijd gratis wifi: In heel wat restaurants, café, luchthavens en winkels kan je tegenwoordig gratis met een publiek draadloos netwerk verbinden. Hoe geweldig het ook klinkt, vaak is het onveilig en stel je je apparaten en persoonlijke gegevens bloot aan cybercriminelen. Gebruik in plaats daarvan je smartphone als hotspot. Of als je toch op dat gratis draadloze netwerk wilt surfen, stel dan een VPN-verbinding.
  • Vermijd het gebruik van gedeelde computers: Hotels, luchthavens en winkelcentra bieden soms gedeelde computers aan om informatie op te zoeken. Als je deze computers gebruikt, ga dan zeker niet inloggen op je e-mail (of andere accounts) en doe zeker geen aankopen online. Je weet niet of deze computers veilig en up-to-date zijn. Misschien kijkt een hacker mee.
  • Schakel op je apparaten automatische verbindingen uit: Met de functie ‘automatisch verbinding maken’ kunnen je smart watch, bluetooth speaker en andere gadgets zonder tussenkomst verbinding maken met apparaten in de buurt. Dit is niet aan te raden als je op vakantie bent, omdat je niet weet hoe betrouwbaar en veilig wifi- en bluetooth-netwerken onderweg zijn. Schakel deze functie uit om te voorkomen dat je verbinding maakt met frauduleuze apparaten. Schakel ook je eigen wifi- en bluetooth-netwerken uit als je ze niet gebruikt.

Digitale tool voor klimaatvriendelijke vakanties

Travelandclimate.org is een digitale tool die laat zien welk effect een specifieke reis heeft op het klimaat. Je voert informatie in over je bestemming, evenals het vervoersmiddel en de accommodatie. Vervolgens berekent de tool de totale klimaatvoetafdruk van je reis. Zo kan de informatie uit deze tool je helpen om je vakanties op een klimaatvriendelijke(re) manier door te brengen.

de ABC-methode

Heb je moeite met je te concentreren, voel je je afgeleid of raak je niet gefocust? Gebruik dan de ABC-methode om je hersenen te hacken en zo je focus te verbeteren.

  • De eerste stap is Aware of bewustworden: Word je bewust van je omgeving en de mogelijkheden door jezelf een aantal vragen te stellen. Waardoor voel je je afgeleid of ongemakkelijk? Wat verstoort je concentratie of workflow?
  • De tweede stap is Breathe of ademhalen: Neem even de tijd om diep adem te halen en te ontspannen. Diep ademhalen is een oefening die ervoor zorgt dat er meer lucht in je lichaam stroomt en helpt je zenuwen te kalmeren, stress en angst te verminderen. Het helpt ook om je aandachtsspanne te verbeteren.
  • De derde stap is Choose of kiezen: Je kan kiezen om afgeleid te worden of om gefocust te blijven. Kies je voor de tweede optie? Onderneem dan onmiddellijk actie door een specifieke doel te kiezen dat je binnen twee minuten (nvdr, 2-minuten regel van David Allen) kunt voltooien.


Doordat je je bewust maakt van wat je wilt bereiken, wordt het voor je makkelijker om gefocust en gemotiveerd te blijven. Het stellen van doelen is belangrijk, maar je moet ook werk maken van je afleidingen.

Source: Harvard Business Review

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be