Meteen naar de inhoud

Digitaal Bewustzijn update week 29/2022

Digitaal Bewustzijn Update Week 29

auteur: Ulrich Petré  (20/07/2022)

Lees wijs met Readwise

Weet jij hoeveel je onthoudt van wat je leest? Onderzoek toont aan dat we slechts 20% onthouden van wat we lezen. Dit komt doordat we vooral passieve lezers zijn. Bij romans of thrillers vormt dit zeker geen probleem, maar wat als je non-fictie boeken leest om er uit te leren? De meeste onder ons nemen dan een fluostift in de hand en we markeren wat we interessant vinden. Hoewel markeren ons de illusie van kennis geeft, is het een zeer ineffectieve leermethode. Je gaat er niet beter door onthouden.

Een effectieve methode om beter te onthouden (en dus actief te lezen) is gespreide herhaling. Onze hersenen versterken en consolideren informatie die het regelmatig en vaak tegenkomt. Met gespreide herhaling ga je dus de opgedane kennis herhalen over een toenemende tijdsinterval. Dit betekent dat je nieuwe kennis in het begin veel herhaalt. Naarmate je deze beter kent, wordt de tijd tussen de herhalingen langer.

readwise

Een handige tool om je hierbij te helpen is Readwise. Met deze digitale tool kan je markeringen die je maakt in je (zowel online als fysieke) boeken en artikelen opslaan in één omgeving. Vervolgens stuurt Readwise je op regelmatige basis (dagelijks of zelf in te stellen) een e-mail met jouw markeringen. Een ideale manier om jezelf te herinneren aan wat je gelezen hebt. Je kan bij deze markeringen een notitie maken, een tag geven, verwijderen of zelf omzetten in een vraag die je aan jezelf stelt (wat het leren nog efficiënter maakt!).

"We hebben maar één leven, maar we hoeven niet één persoon te zijn." - Ankur Warikoo

De meeste mensen hebben verschillende passies in hun leven en voor 90% van hen is hun fulltime job niet één van deze passies. Iedere mens heeft zijn eigen redenen waarom hij hiervoor gekozen heeft in plaats van zijn passies te volgen.

Maar je hoeft jezelf niet te definiëren als slechts één functietitel voor je ganse leven. Je kunt nog steeds je andere interesses verkennen. Je kunt nog steeds schrijver worden en online je boeken verkopen. Als je houdt van brood bakken, kan je dit nog steeds doen en geld verdienen door je brood (online) te verkopen. Digitalisering opent nieuwe deuren en mogelijkheden. Je kan tegenwoordig met weinig financiële middelen al online je diensten aanbieden. Je kan hiermee doorgaan totdat je ene identiteit verandert van je dagelijkse job in iets anders.

Dus, definieer jezelf niet alleen tot één functietitel. Verken je passies. Gebruik digitalisering ten voordele hiervan. Je hebt maar één leven, maar je hoeft niet met slechts één identiteit te leven.

Deze quote komt uit het boek ‘Do epic shit’ van Ankur Warikoo. Naast schrijver is Ankur ook ondernemer, online lesgever, content creator en mentor voor beginnende ondernemers.

3 tips voor een groeimindset

De samenleving digitaliseert

De wereld waarin we momenteel leven is niet zo maar een wereld, maar een VUCA-wereld. Dit acroniem wijst er ons op dat de vele uitdagingen en gebeurtenissen die op ons afkomen, zoals Covid-19, energiecrisis en klimaatverandering, onverwachts zijn, veel onzekerheid met zich meebrengen, heel complex zijn en daarbovenop ook nog zeer dubbelzinnig.

Digitalisering speelt hierbij een sleutelrol. Als we digitale technologieën op de juiste manier inzetten, zullen ze ons helpen om deze uitdagingen aan te pakken. Maar de digitalisering van onze samenleving vraagt ook een verandering in onze mindset, vaardigheden en cultuur. Een groeimindset is een onherroepelijke noodzaak om mee te kunnen draaien in deze VUCA-wereld.

Ontdek hier 3 tips om je groeimindset verder te ontwikkelen.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be