Meteen naar de inhoud

Digitaal Bewustzijn update week 28/2022

Digitaal Bewustzijn Update Week 28

auteur: Ulrich Petré  (13/07/2022)

De loci-methode is een bekende visualisatiemethode en helpt je om informatie te onthouden door elk te onthouden item op een punt langs een denkbeeldige route te plaatsen. De informatie kan je dan in een bepaalde volgorde oproepen door dezelfde route te volgen. In de BBC tv-serie Sherlock demonstreert Sherlock Holmes regelmatig deze methode om een geheugenpaleis te bouwen. Deze methode bestaat uit 4 stappen:

Stap 1: Bepaal 10 onderwerpen die je wilt onthouden. Zoals bijvoorbeeld de 10 grootste steden ter wereld.

Stap 2: Creëer een mentale route door een bekende plaats zoals bijvoorbeeld je huis. Breng structuur aan in je route. Ga niet kriskas door je huis lopen. Bepaal 10 locaties of loci in je huis. bijvoorbeeld: de gang, de bureau, de woonkamer, de eetkamer, de keuken, etc…

Stap 3: Ken aan elke locatie één van de 10 onderwerpen toe in de volgorde dat je deze moet onthouden en volgens de route dat je volgt. Zo koppel je Tokyo aan de gang. Probeer dit zo visueel mogelijk te maken. Je zou een Japanse Samurai in de gang kunnen zetten. Vervolgens koppel je Delhi aan de bureau. Hier zou je de Taj Mahal in de bureau kunnen zetten. Enzovoort…

Stap 4: Om de onderwerpen op te roepen, moet je gewoon je mentale route door het geheugenpaleis volgen. Herhaal regelmatig deze route om de informatie te blijven onthouden.

Je kan deze methode uiteraard ook met meer of minder items proberen. Eens je je mentale route kent, kan je zelfs je onderwerpen van achter naar voren opzeggen.

Brain.fm

Wat is het? Brain.fm is een app die muziek afspeelt die speciaal ontworpen is om je focus, ontspanning, dutjes en slaap te verbeteren. De app gebruikt neurowetenschappelijk onderzoek om muziek te ontwerpen en af te spelen op basis van het door jou gewenste resultaat. De muziek helpt je om je sneller (binnen 5 tot 15 minuten) in je gewenste mentale toestand te brengen.

Hoe werkt het? Eens ingelogd selecteer je je activiteit (focus, relax of slaap). Daarnaast kan je de muziek instellen op genre, neuraal effect en timer. Tot slot hoef je dan nog enkel je hoofdtelefoon of earbuds op te zetten en te luisteren. Je kan de dienst 3 dagen gratis uitproberen. Nadien kan je een maand- of jaarabonnement nemen. Brain.fm is terug te vinden in de Google Playstore en Apple’s app store, alsook op je laptop.

Brainfm

Digitale overload

Elke keer als je een notificatie ontvangt op je smartphone of je op sociale media een ‘like’ krijgt, krijg je een dopaminekick. Je krijgt een beetje adrenaline. En raad eens wat er gebeurt als deze afwezig is? Dan voel je je verveeld, want je werd geconditioneerd door een neurologische reactie die steeds roept ‘check me, check me, check me!’

Net zoals we voedsel nodig hebben voor in leven te blijven, hebben we ook in de 21e eeuw technologie nodig. Zonder communicatietools zoals een smartphone is het moeilijk om mee te blijven in deze snel veranderende maatschappij. En toch heeft voedsel voor- en nadelen. We weten dat er een verschil is tussen het eten van een pak friet met mayonaise of een slaatje met gerookte zalm. We weten ook dat als we te veel ongezond eten, dat dit gezondheidsproblemen zal veroorzaken.

4 V methode

Wil dat zeggen als je gezond wilt eten, dat je nooit nog een pak friet met mayonaise mag eten? 

Neen, als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem dat je af en toe dat frietje eet. Het gaat om de juiste balans. Hetzelfde geldt voor je smartphone en andere digitale technologieën. Teveel smartphone zorgt voor afleiding en technostress. Met de 4V-methode kan je de afleiding van je smartphone hacken. De STOP-methode kan je helpen om technostress te verminderen.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be