Meteen naar de inhoud

Digitaal Bewustzijn update week 27/2022

Digitaal Bewustzijn Update Week 27

auteur: Ulrich Petré  (07/07/2022)

Momentum is een mooie en nuttige extensie in je browser om je beter en meer gefocust door je dag te helpen.

Als je deze extensie toevoegt aan Google Chrome, verander je je tabbladen in een doelgericht, productief en inspirerend dashboard. Ieder tabblad verwelkomt je met je naam. Je krijgt elke dag een ander landschapsfoto en vooral het herinnert je aan je focus van de dag. Je kan rechtsonder een aantal to do’s opvolgen en linksboven linken van interessante websites toevoegen. Tot slot krijg je dagelijks onderaan een inspirerende quote.

Digitaal Bewustzijn - Momentum

De 5 petten van digitalisering

Hoe kijk jij naar digitalisering? Ben je optimistisch of eerder achterdochtig als ze een nieuwe digitale toepassing op het werk invoeren? Iedere mens kijkt op een andere manier naar digitalisering. Ongeacht de manier waarop, de beste aanpak om met digitalisering om te gaan komt meestal nadat je verschillende perspectieven hebt onderzocht.

“De 5 petten van digitalisering” laat je op vijf verschillende manieren naar digitalisering kijken. Het brengt jou en je team voorbij verschillende cognitieve kaders, zodat je een scala aan inzichten kunt verzamelen die je zullen helpen bij het succesvol implementeren van je volgende digitale toepassing.

Ontdek hier wat elke pet inhoudt.

De 5 petten van digitalisering

De 'Commonplace'-methode

Digitaal Bewustzijn - Commonplace

Misschien heb je al de gezonde gewoonte om een dagboek bij te houden met als doel jezelf een spiegel voor te houden, dingen los te laten of je dromen en doelen waar te maken. Maar er is een aanvullende praktijk waar veel auteurs en grote denkers, zoals Lewis Carroll, Ronald Reagan en Thomas Jefferson, ook gebruik van hebben gemaakt. Deze methode noemt ‘Commonplace’.

Deze methode is een systeem voor het bewaren van ideeën, quotes, anekdotes, observaties en informatie die je tijdens het lezen van een boek of artikel, het beluisteren van een podcast of muziek, het bekijken van een film of documentaire tegen komt en later wilt op terug komen. De methode wordt ‘commonplace’ genoemd omdat je dit allemaal op één gemeenschappelijke plek verzamelt. Sommigen geven de voorkeur aan een notitieboekje, terwijl anderen indexkaarten gebruiken of een digitaal alternatief zoals EvernoteOneNote of Google Keep.

Misschien heb je al de gezonde gewoonte om een dagboek bij te houden met als doel jezelf een spiegel voor te houden, dingen los te laten of je dromen en doelen waar te maken. Maar er is een aanvullende praktijk waar veel auteurs en grote denkers, zoals Lewis Carroll, Ronald Reagan en Thomas Jefferson, ook gebruik van hebben gemaakt. Deze methode noemt ‘Commonplace’.

Deze methode is een systeem voor het bewaren van ideeën, quotes, anekdotes, observaties en informatie die je tijdens het lezen van een boek of artikel, het beluisteren van een podcast of muziek, het bekijken van een film of documentaire tegen komt en later wilt op terug komen. De methode wordt ‘commonplace’ genoemd omdat je dit allemaal op één gemeenschappelijke plek verzamelt. Sommigen geven de voorkeur aan een notitieboekje, terwijl anderen indexkaarten gebruiken of een digitaal alternatief zoals EvernoteOneNote of Google Keep.

Het bijhouden van zo’n commonplace boek heeft tal van voordelen:

  • Het is een manier om je leerprioriteiten op orde te houden;
  • Je kan de wijsheid die je onderweg tegenkomt gebruiken om jezelf en je kennis te verbeteren;
  • Je kunt terugkeren naar deze weetjes om je verder te inspireren;
  • Je bespaart tijd doordat je het niet meer moet gaan opzoeken op het internet of in je boeken;
  • Je kan onverwachte verbanden vinden;
  • enzovoort …

Waar wacht je nog op? Start nu. Stel dit niet uit tot later. Maak er een prioriteit van en het zal zijn vruchten afwerpen. Ik beloof het je.

P.S. Kijk ter inspiratie eens naar ‘Commonplace books’ van anderen. Typ dit eens in als zoekopdracht in Google. Je zult verbaasd zijn hoeveel geweldige dingen je erover vindt.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be