Meteen naar de inhoud

Digitaal Bewustzijn update week 25/2022

Digitaal Bewustzijn Update Week 25

auteur: Ulrich Petré  (23/06/2022)

WeTransfer en Dropbox zijn je waarschijnlijk wel bekend als je grote bestanden wilt verzenden, maar dat kan veiliger met Wormhole.app.

Beide diensten bezorgen je bestanden via een beveiligde verbinding om te voorkomen dat iemand anders deze bemachtigt. Zodra je gegevens bij hun datacenters aankomen, beloven ze dat ze deze in een versleutelde vorm opslaan. Maar wat ze niet vermelden, is dat zij de sleutel hebben. Met andere woorden zij kunnen jouw bestanden ontgrendelen wanneer ze maar willen. Deze bestanden zouden ze aan andere organisaties of de overheid kunnen geven. Of een malafide werknemer kan er in rondneuzen.

Wormhole.app

Wormhole.app daarentegen is gebouwd om te voorkomen dat jouw gegevens in de verkeerde handen vallen. Hiervoor gebruiken ze end-to-end-versleuteling. Dat betekent dat jouw gegevens alleen op de ‘eindpunten’ versleuteld en ontsleuteld worden. Tijdens de overdracht zijn jouw gegevens onleesbaar voor zowel de bouwers van de website en je internetprovider als malafide personen.

Wanneer je dus een wormhole-link deelt, wordt de sleutel automatisch in de link opgenomen, zodat je deze gemakkelijk kunt delen met de exacte mensen die je wilt, en niemand anders. Bovendien ondersteunt Wormhole directe bestandsstreaming. Je hoeft dus niet te wachten tot je bestanden zijn geüpload voordat je de link kunt kopiëren en naar je ontvanger kan sturen. De ontvanger kan al beginnen met downloaden voordat je bestanden volledig zijn geüpload.

Jouw privacy lijkt me hier in goede (jouw eigen) handen. Het proberen waard toch?

De Ben Franklin-methode

Benjamin Franklin, één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten, leerde zichzelf zijn schrijfvaardigheden te verbeteren met behulp van een heel praktische methode. Ik deel deze methode met plezier met jou. Mij heeft ze alvast geholpen.

  • Stap 1: Zoek een goedgeschreven en interessant artikel in je favoriete tijdschrift of op het internet.
  • Stap 2: Maak korte aantekeningen door 1 of 2 trefwoorden per zin op te schrijven.
  • Stap 3: Leg de aantekeningen opzij voor een paar dagen.
  • Stap 4: Probeer het stuk te ‘herschrijven’ met behoud van de oorspronkelijke boodschap. Gebruik hiervoor alleen je aantekeningen (en schrijf in je eigen woorden).
  • Stap 5: Vergelijk je eigen tekst met het origineel. Bedenk wat beter is aan de originele tekst en noteer je verbeterpunten.
  • Stap 6: Herhaal deze oefening regelmatig (en varieer de beperkingen) om indrukwekkende verbeteringen in je schrijfvaardigheden te zien.

 

Benjamin Franklin is misschien wel de meest productieve man in de hele Amerikaanse geschiedenis. In zijn New York Times-bestseller Benjamin Franklin: An American Life schrijft Walter Isaacson over Franklin: “[Hij was] de meest talentvolle Amerikaan van zijn tijd en de meest invloedrijke in het uitvinden van het type samenleving dat Amerika zou worden.”

Handige websites

calligraphr
bron: Statista
  • Autodraw.com – Maak een tekening uit de losse hand en zie hoe ze door machine learning veranderen in prachtige pictogrammen die je vervolgens kunt kopiëren naar bijvoorbeeld je powerpoint-presentatie
  • Calligraphr.com – Transformeer je handschrift in een echt uniek lettertype. Het proces is eenvoudig: Print het sjabloon uit, schrijf handmatig je lettertype, scan of fotografeer het sjabloon en upload deze naar de website.
  • Reverse.photos – Upload een afbeelding en vind vergelijkbare afbeeldingen op het internet. Zo kan je de omgekeerde zoekoptie gebruiken om de oorspronkelijke bron van een afbeelding te vinden of om de geschatte datum te weten waarop een afbeelding voor het eerst op internet werd gepubliceerd. Dit helpt om fake news te bestrijden.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be