Meteen naar de inhoud

Digitaal Bewustzijn update week 24/2022

Digitaal Bewustzijn Update Week 24

auteur: Ulrich Petré  (15/06/2022)

Verklein de grootte van je afbeeldingen met Shrink.media

Shrink.media is een tool die beschikbaar is op internet en op mobiel. Het geeft je de mogelijkheid om gratis afbeeldingen te verkleinen zonder de kwaliteit te veranderen.

Dagelijks gebruiken professionals afbeeldingen in hun projecten: een presentatie aan klanten, de ontwikkeling van een website, de publicatie van posts op sociale media, enzovoort. In sommige gevallen is het nodig om je afbeeldingen te verkleinen. Een eenvoudige taak die vaak complexer is dan verwacht. Heel vaak gaat dit nog gepaard met het nodige kwaliteitsverlies.  Met de gratis tool Shrink.media kan je het formaat van afbeeldingen gemakkelijk te wijzigen met behoud van de goede kwaliteit. De tool ondersteunt vier verschillende formaten: PNG, JPEG, JPG of WEBP.

Shrinkmedia

Leergoesting met de Feynman-techniek

Hoeveel keren heb je al iets geleerd om het maanden later vergeten te zijn? De Feynman-techniek helpt je om het meeste uit je tijd te halen en de hoogste resultaten te behalen bij elke inspanning. Richard Feynman, natuurkundige en Nobelprijswinnaar, stond bekend als de ‘Grote Opvoeder’ vanwege zijn talent voor het uitleggen van hoge concepten in eenvoudige bewoordingen die iedereen kon begrijpen. Hij schrijft zijn succes toe aan zijn studiemethode en uitdagend werk in plaats van aan zijn natuurlijke talent. 

Zijn eenvoudige methode voor versneld begrip werkt als volgt:

  1. Schrijf op een blanco vel papier de naam van het onderwerp of concept dat je beter wilt leren;
  2. Schrijf vervolgens zonder vakjargon te gebruiken alles op wat je weet en wat je leert over het onderwerp. Doe alsof je het uitlegt aan een peuter die geen idee heeft waarover jij het hebt. Controleer dus ook voor jezelf dat je alles begrijpt wat je neerschrijft.
  3. Begrijp je iets niet of kan je het niet eenvoudig uitleggen? Ga dan terug naar de bronnen die je hebt gebruikt zoals boeken, YouTube video’s, podcasts, enzovoort. Probeer gaten in je kennis zo goed mogelijk op te vullen.

Schrijf dan de informatie simpeler en begrijpelijker voor jezelf op. Maak analogieën, gebruik metaforen, teken diagrammen om je te helpen onthouden wat je hebt geleerd. Herhaal de vorige stappen totdat het onderwerp duidelijk voor je is.

Met de Feynman Techniek kan je elk onderwerp tot in de puntjes begrijpen en onthouden. Je kan er alles mee leren. Om het met een quote van Einstein samen te vatten: ‘Als je iets niet in eenvoudige bewoordingen kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.’

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

In onderstaande afbeelding kan je afleiden hoeveel tijd een computer nodig heeft om jouw wachtwoord te kraken met de volgende parameters

Safe password
bron: Statista

Om een sterk en uniek wachtwoord te maken, kan je gebruik maken van mijn BANG-acroniem:

  1. Bedenk een makkelijk te onthouden zin bv. iloveu. Om te verifiëren of je een sterk wachtwoord hebt, kan je gebruik maken van de website ‘How Secure Is My Password?’. Je kan er nagaan hoe lang het duurt voor een hacker je wachtwoord kraakt.;
  2. Acht letters of meer. Is je wachtwoordzin al langer dan 8 letters? Des te beter. Indien niet, pas het aan en probeer eens opnieuw op de bovenstaande website om het verschil in ‘kraaktijd’ te zien. In dit voorbeeld ga ik ‘iloveu’ vervangen door ‘ikhouvanfietsen’.
  3. Neem letters en vervang deze door leestekens die er op lijken. Zo kan ik in mijn voorbeeld de i door ! vervangen. Dan wordt het !khouvanf!etsen. Als je je wachtwoordzin door de bovenstaande website haalt, zal je vaststellen dat de kraaktijd al langer wordt. Maar misschien nog niet lang genoeg.
  4. Gebruik een combinatie van hoofd- en kleine letters en cijfers. In mijn voorbeeld vervang ik de o door een 0 en van de e maak ik een 3. Het resultaat ziet er dan als volgt uit: !kh0uvanf!3ts3n.

Wil je meer weten over hoe je efficient en effectief kan leren?

Op zoek naar een lezing, inspiratiesessie of content over digitalisering, leergoesting of cybersecurity? Contacteer me vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be