Meteen naar de inhoud

Een groeimindset is een musthave

In een VUCA-wereld zoals de onze is het noodzakelijk om een groeimindset te hebben.  Ontdek in deze blog het belang van een groeimindset. Wij geven je ook 3 tips om deze verder te ontwikkelen.

auteur: Ulrich Petré

mindset
Afbeelding van Mohamed Hassan via Pixabay

Waarom is een groeimindset noodzakelijk?

De wereld waarin we momenteel leven is niet zo maar een wereld, maar een VUCA-wereld.  Deze benaming klinkt als het einde der tijden, maar dat is misleidend.  Het acroniem VUCA wijst er ons op dat de vele uitdagingen en gebeurtenissen die op ons afkomen onverwachts zijn, veel onzekerheid met zich meebrengen, heel complex zijn en daarbovenop ook nog zeer dubbelzinnig.  Covid-19 is hier een zeer recent voorbeeld van.  En zo staan er nog verschillende uitdagingen op ons te wachten.

Vandaag bepalen we door hoe we al deze uitdagingen aanpakken, ho onze wereld er morgen zal uitzien voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen.  Deze uitdagingen, zoals klimaatverandering, migratie en mobiliteit, kunnen niet enkel met ons gezond verstand en onze menselijke vaardigheden opgelost worden.  We hebben hiervoor hulp nodig.

Deze hulp vind je in digitale transformatie.  Als je digitale technologieën op de correcte manier inzet, zullen ze ons helpen om deze uitdagingen aan te pakken.  De digitale transformatie van onze samenleving zal impact hebben op ons leven, onze bedrijven en onze jobs.  Onherroepelijk heeft dit een verschuiving van onze mindset, vaardigheden en cultuur tot gevolg.

Wil je volop de kansen en opportuniteiten van deze digitale transformatie kunnen grijpen?  Dan dien je te beschikken over een groeimindset, 21e-eeuwse skillset en leergoesting.  Deze 3 sets zitten vervat in het Digitaal Bewustzijn Model.

Elke verandering begint met de middelste laag: je mindset.  Je mindset is hoe je de wereld om je heen ziet en waarneemt.  Jouw overtuigingen, opvattingen, ideeën, meningen en vooroordelen bepalen jouw gedrag en hoe je een situatie interpreteert en erop reageert.  In een VUCA-wereld is het dus ontzettend belangrijk om een groeimindset te hebben.

Digitaal Bewustzijn model

Wat is een groeimindset?

Het concept van groeimindset is oorspronkelijk ontwikkeld door Stanford-professor Carol Dweck.  Je leest haar boeiende verhaal in het boek ‘Mindset: Verander je manier van denken om je doelen te behalen.’ Een groeimindset, volgens Carol Dweck, beschrijft mensen die geloven dat hun vaardigheden en intelligentie kan worden verbeterd door er tijd, moeite en energie aan te besteden.  Mensen met een groeimindset omarmen uitdagingen, leren uit hun fouten, volharden door obstakels en zoeken inspiratie in de successen van anderen.

Hoe kan je deze groeimindset ontwikkelen?

Hier vind je 3 tips die je kan gebruiken om je groeimindset te ontwikelen:

1- Draai belemmerende overtuigingen om

Hoe vaak heb je iets niet gedaan omdat je jezelf ervan overtuigd had dat je het niet kon of durfde?  En hoe vaak heb je achteraf spijt gehad dat je het niet gedaan had?  Iedere keer legde je jezelf beperkingen op omwille van je belemmerende overtuigingen.  

Je kan dus voorkomen dat deze belemmerende overtuigingen je tegenhouden door ze om te draaien.  Schrijf je belemmerende overtuiging op een blad.  Maak er een positieve zin van door een paar woorden te vervangen.  Iedere keer deze negatieve overtuiging naar boven komt, vervang je deze met je positieve overtuiging.  

2- Zie problemen als een kans

In plaats van problemen te zien als obstakels of oneerlijkheden in je leven, zie ze eerder als kansen.  Kansen om te leren, te groeien of te verbeteren.  Begin met het probleem (bv. vast in de file) te accepteren als een normaal, regelmatig en overmijdelijk onderdeel van het leven.  Neem vervolgens afstand van dat probleem.  Een handige manier om dit te doen, is door het probleem te beschrijven alsof het een vriend overkomt: “Tina zit vast in de file. Zij zal te laat op het werk aankomen.”  Hierdoor vermijd je dat je emotioneel betrokken raakt bij het probleem.  Tenslotte, probeer te denken aan oplossingen om het probleem in de toekomst te vermijden. “Ik (of Tina) kan in het vervolg beter een andere route via google maps uitstippelen.”

3- Vier het succes van anderen

Als anderen om je heen slagen, wees niet jaloers. Integendeel, vier het dan en wees nieuwsgierig naar wat hen succesvol heeft gemaakt.  Zoek contact met hen om te begrijpen welke stappen ze genomen hebben en hoe ze de obstakels onderweg overwonnen hebben.  

Als het gevolg van het succes van anderen, kunnen er voor jou nieuwe kansen ontstaan. Het zou dan toch spijtig zijn dat je door je jaloezie deze kansen laat voorbij gaan.  Beschouw het vieren van andermans succes als een motivatie om zelf te groeien.

Nu je meer weet over groeimindset, wat ga je doen om deze te verder te ontwikkelen?

Op zoek naar een lezing, coaching of training rond het Digitaal Bewustzijn Model? Contacteer ons vrijblijvend op ulrich@puvacoaching.be of 0496 47 81 58.

Kerkeveld 18

2230 Herselt (België)

BE 0765.493.415

Animated gif PUVA

+32 496 47 81 58

info@puvacoaching.be